Twee werken terug naar eigenaars

DEN HAAG, 26 MAART. De Nederlandse staat geeft binnenkort twee schilderijen terug aan families die deze kunstwerken in de Tweede Wereldoorlog zijn kwijtgeraakt. Dat heeft staatssecretaris A. Nuis (Cultuur) gisteren, tegelijk met het nieuws dat hij de claim van de erven Goudstikker niet zal honoreren, bekendgemaakt.

Niet bekend

Nadat een jaar geleden een stroom aan publicaties over 'oorlogskunst' op gang kwam, riep Nuis mensen op om zich te melden met claims. Daaraan gaven tot op heden 34 personen of families gehoor. Alleen in het geval Goudstikker en in dat van de twee schilderijen die nu teruggegeven zullen worden, gaat het echt om claims. “De andere brieven die we kregen waren meer verzoeken om informatie”, aldus Nuis.

De staatssecretaris omschreef de twee claims die nu gehonoreerd worden als 'zeer plausibel'. Nuis: “Honderd procent zekerheid krijg je nooit in dit soort zaken. Daarom hebben we een van de twee schilderijen teruggegeven onder de voorwaarde dat de zaak opnieuw bekeken wordt, indien zich ooit nog erfgenamen melden die dichter bij de oorspronkelijke eigenaar staan.” De bewindsman zei geen idee te hebben wat de twee schilderijen waard zijn. “Dat kan me ook niet schelen, ze horen bij die mensen.”

Directrice N. Sluijter van het Sint-Catharina-gasthuis in Gouda vindt het 'heel jammer' dat ze de Avercamp moet missen. “Maar als het nu bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt, is dat ook prachtig.”