Staartclubs winnen terrein; Feyenoord kan zich opmaken voor cupvoetbal

ROTTERDAM, 26 MAART. Feyenoord heeft de derde plaats in de eredivisie verstevigd. De Rotterdamse club won gisteravond in Sittard met 2-0 van Fortuna, dat ook aanspraak maakt op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi volgend seizoen. De nummer zes in de eindrangschikking kan zich plaatsen voor Europees voetbal. In de onderste helft van de ranglijst behaalden de staartclubs MVV, RKC en Volendam drie belangrijke punten.

Feyenoord dankte de zege aan twee treffers van middenvelder Van Bronckhorst. Zijn belangrijke inbreng voorkwam een nieuwe tegenvaller voor trainer Beenhakker, die zijn elftal twee weken geleden zag worden weggespeeld in het bekerduel tegen PSV. Feyenoord speelde tegen Fortuna wederom een matige wedstrijd.

PSV is vrijwel zeker van de tweede positie, die recht geeft op een plaats in de Champions League. De regerende landskampioen behaalde in eigen stadion een 2-0 zege op Roda JC, dat de komende maanden degradatie moet voorkomen. Zenden en Cocu (strafschop) waren de doelpuntenmakers in een tegenvallende wedstrijd.

Bij de thuisclub maakte aanvaller De Bilde zijn rentree na een rugblessure die hem drie maanden aan de kant hield. In de tweede helft mocht ook middenvelder Vink bij PSV invallen. Hij had door een zware knieblessure anderhalf jaar niet gespeeld. Een tegenvaller voor PSV was het uitvallen van verdediger Valckx. Hij wordt vandaag geopereerd aan een gescheurde buitenmeniscus.

Willem II maakt volgend seizoen goede kans op Europees voetbal. De Tilburgse club won thuis met 4-2 van FC Groningen, dat net als Roda JC in degradatiegevaar verkeert. Bij de Groningse ploeg werd de Braziliaan Magno uit het veld gestuurd na twee gele kaarten. Willem II profiteerde in het laatste kwartier van de numerieke meerderheid.

RKC won met opmerkelijke cijfers (5-1) van FC Twente. In Waalwijk verzuimden de Enschedeërs hun sportieve plicht te vervullen. FC Twente is in de competitie een kleurloze middenmoter en richt zich volledig op het bekertoernooi, waarin de halve finales zijn bereikt. RKC profiteerde van de laksheid bij de tegenstander, en verbeterde het doelsaldo dat mogelijk doorslaggevend wordt in de strijd tegen degradatie.

RKC heeft een veel beter doelsaldo dan de naaste concurrenten MVV en Volendam, die gisteravond eveneens tot winst kwamen. MVV won in Maastricht met 2-1 van middenmoter De Graafschap. Hekkensluiter Volendam won op eigen veld met 2-0 van NEC. De nummer achttien uit de eredivisie degradeert rechtstreeks. De nummers zestien en zeventien spelen in de nacompetitie tegen clubs uit de eerste divisie.