Schaduw en licht

*Wat zie je dan? Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, Baarn. T/m mrt 1999. Open di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Toegang kinderen 6-12 jr ƒ 1,50, daarboven ƒ 3 en MJK gratis. Het boek 'Wat zie je dan?' is voor ƒ 29,90 verkrijgbaar in de museumwinkel. Tel 035-5421143.

Als het 's avonds donker is, kun je bij het licht van een lamp met je handen schaduwen van dieren toveren op de muur. Zoals een vliegende zwaan, een blaffende hond of een kwakend eendje. Niet alleen 's avonds zijn er schaduwen, ook het licht van de zon zorgt voor schaduw. Als je over straat loopt is je schaduw soms langer dan jij bent, of korter. Dat heeft met de stand van de zon te maken.

Op de tentoonstelling 'Wat zie je dan?' in Kasteel Groeneveld kunnen kinderen alles leren over zon en schaduw, over licht en donker, maar ook over spiegelingen in het water. Bij de tentoonstelling hoort een boek over de pasgeboren kip Kriel die van alles leert in één dag. Bijvoorbeeld dat hetwateroppervlak spiegelt aan twee kanten, onder en boven de water spiegel. Samen met kip Kriel gaan kinderen op zoek naar de antwoorden op vragen als: Waarom gaat de zon met je mee als je in de trein zit? Of: Wat gebeurt er als je een steentje in het water gooit?