Ronaldo laat fans lang in onzekerheid

STUTTGART, 26 MAART. De talenten van de 21-jarige Ronaldo zijn van onschatbare waarde voor het Braziliaanse voetbal. Wanneer in juni het WK begint, zal elke beweging met spanning worden gevolgd. Wanneer hij aan de bal is zal een oogstrelende en vooral doeltreffende actie worden verwacht.

Ronaldo zal ook het geduld van velen op de proef stellen. Het kan zijn, dat hij pas tegen het slot van de wedstrijd zijn eerste geslaagde actie maakt. Zoals gisteren in Stuttgart, toen hij drie minuten voor het einde de Duitse verdediging passeerde en Brazilië naar de 2-1 overwinning schoot. Vooralsnog is Ronaldo tomeloos. Elke keer als hij aan de bal is, wil hij een meesterstuk maken. Ongeduldig en gretig is hij bijna altijd op zoek naar een solo. Zelden bereid tot samenspel of tot een pass naar een speler die er beter voor staat. De Braziliaan wil nog meer en nog vaker de beste zijn dan hij nu al is. Die eigenschap heeft Ronaldo altijd gehad en een coach moet van goeden huize komen om hem ervan te overtuigen dat de beste nog beter kan zijn wanneer hij andere spelers in zijn spel betrekt.

Zolang Ronaldo nog wedstrijden op zijn eigen wijze beslist en zolang hij nog voor zijn bijzondere treffers wordt toegejuicht, blijft hij doorgaan in zijn spectaculaire stijl. En wat te denken van sponsors en zakenmensen die er slechts bij gebaat zijn dat Ronaldo aan zijn stijl vasthoudt. Ronaldo is een ster en hij zal een ster moeten blijven. Ronaldo staat voor een solo, een avontuur met een bijzonder doelpunt als afronding.

Ronaldo weet zich sinds kort gesteund door Zico. Hij was in de jaren tachtig topscorer van Flamengo en het Braziliaanse elftal. Nu is hij technisch directeur en rechterhand van trainer Zagallo. Zico wil van Ronaldo meer dan een solist maken. “Hij heeft ook zijn verantwoordelijkheid voor het team”, zegt Zico. “Er zullen meer wedstrijden komen als onlangs tegen Schalke, toen hij door een gewone voetballer werd uitgeschakeld. Daarop moet Ronaldo iets verzinnen, in het belang van het elftal spelen of geduld hebben. Brazilianen hebben wat andere voetballers niet hebben. Ze kunnen de tegenstander de indruk geven dat ze geen zin hebben en dan ineens een bijzondere actie maken. Ronaldo kan dat ook, als hij maar nadenkt.”

Een Braziliaanse voetballer die nadenkt? De charme van een Braziliaanse voetballer is toch dat hij impulsief handelt? Maar Zico kreeg gisteren in de vrieskou van Stuttgart gelijk. Met de Duitser Wörns hijgend in zijn nek, wilde Ronaldo toch weer bewijzen dat hij de beste en de enige Braziliaan was die de Duitsers kon verslaan. Maar toen bleek dat Wörns niet wilde wijken, besloot Ronaldo zich toch maar even naar niemandsland te begeven, waar ook Romario zich zoals gewoonlijk ophield.

Een kwartier voor tijd, de Duitsers hadden net een 1-0 achterstand ongedaan gemaakt, dook Ronaldo weer op. Wörns was zoek en Ronaldo snelde naar het Duitse doel. Maar op de rand van het strafschopgebied kon Helmer de Braziliaan nog net neerleggen. De scheidsrechter Elleray volstond met een gele kaart. Drie minuten later had Ronaldo wel succes. Roberto Carlos onderbrak een Duitse aanval en schoof de bal naar de sprintende Ronaldo, die op de rand van buitenspel stond, doelman Köpke op subtiele wijze passeerde en de bal in het doel schoot.

Het 25ste doelpunt van Ronaldo in 37 interlands vormde de afsluiting van een slechte wedstrijd. In Duitsland werd het duel aangekondigd als de generale repetitie voor het WK. Nog nooit waren zoveel mediavertegenwoordigers (400) bij een wedstrijd van de Duitsers in Duitsland aanwezig. De Brazilianen vreesden de kou, de Duitse strijdlust én de hardheid. Daarom speelden ze erg verdedigend, zei trainer Zagallo later.

Scheidsrechter Elleray gaf met zijn strenge leiding een voorproefje voor het WK. In het eerste kwartier kregen de Duitsers Ziege en Hamann en de Braziliaan Dunga al een gele kaart voor overtredingen die doorgaans niet worden bestraft. De Duitsers vielen aan, maar Brazilië maakte het eerste doelpunt. Cesar Sampaio kopte uit een hoekschop van Cafú na een half uur raak: 0-1. Een paar minuten later schopte de Duitse verdediger Kohler op de helft van de tegenstander Cafú op zijn scheenbeen. Elleray trok meteen de rode kaart. Als het aan de woedende Zagallo had gelegen, had Kohler nooit meer mogen voetballen.

De Brazilianen deden weinig met de numerieke meerderheid. De bal werd in de ploeg gehouden, geduldig wachtend op een snelle counter. Nog voor de rust kreeg de Braziliaan Denilson een gele kaart en vlak na rust ook nog Aldair en Roberto Carlos. Dunga kreeg een tweede gele kaart (dus rood) nadat hij Möller op de hakken had getrapt. Helmer kreeg de zevende gele kaart. Volgens de Duitse trainer Vogts zal de toon die Elleray zette het WK nadelig beïnvloeden.

Als een van de weinigen was Vogts tevreden over het Duitse spel. Hij noemde de gelijkmaker van invaller Kirsten terecht en de late treffer van Ronaldo niet verdiend. Hij complimenteerde Wörns met zijn spel. Hij zei niet dat Wörns nalatig was geweest. Want wie Ronaldo één keer vergeet, wordt bestraft.

    • Guus van Holland