Rechtbank stelt zaak-Anjum uit

LEEUWARDEN, 26 MAART. De rechtbank in Leeuwarden heeft vanmorgen de rechtszaak tegen de 52-jarige hoofdverdachte in de Anjumse moordzaak, M. van der E., aangehouden. De zaak werd vanmorgen pro forma door de rechtbank behandeld, omdat de termijn van voorlopige hechtenis van Van der E. was verstreken. De wet schrijft voor dat er binnen honderd dagen een zitting moet komen. Van der E. zit sinds 23 december vorig jaar vast.

Uit de summiere dagvaarding blijkt dat haar zowel moord op de 26-jarige Louw de Jong uit Anjum als moord “op een tot nu toe onbekend persoon” ten laste wordt gelegd. Daarbij gaat het zeer waarschijnlijk om de 38-jarige Hermanus Sonnemans, die ook bekend stond als de bodyguard van de Anjumse pensionhoudster. Zij werd op 23 december vorig jaar aangehouden nadat in de tuin van haar woning annex pension het stoffelijk overschot van De Jong werd aangetroffen. Hij bleek door slagen op het hoofd om het leven te zijn gebracht. Op het erf werd later ook het lijk van Sonnemans gevonden. Hij bleek al een half jaar dood te zijn.

Van der E., biologe van beroep, ontkent elke betrokkenheid. De twee moorden veroorzaakten veel opschudding in het kleine Noord-Friese dorp. Van der E. verblijft sinds vorige week donderdag in het Pieter Baan Centrum in Utrecht, waar ze psychiatrisch wordt onderzocht.

Officier van justitie mr. G. Veenstra verklaarde vanmorgen op de zitting dat het technisch opsoringsonderzoek nog niet is afgerond. Er worden nog steeds getuigen verhoord. Ook de verdediging wil dat de rechter-commissaris nog enkele getuigen hoort. Rechtbank-president mr. T. van Gelder gaf de officier van justitie nog drie maanden de tijd. In juni zal de rechtszitting dan plaatsvinden.