Polygram voorziet weer lagere winst

ROTTERDAM, 26 MAART. Het muziek- en filmconcern Polygram heeft vanmorgen gewaarschuwd dat de winst over het eerste kwartaal van dit jaar veel lager zal zijn dan in 1997. In reactie op de waarschuwing kelderde het aandeel Polygram met maximaal 11 procent naar 94,50 gulden.

Rond de middag was het aandeel iets hersteld tot 99,30 gulden. Oorzaak van de winstdaling zijn tegenvallende muziekverkopen en tegenvallende marges daarop. De daling valt volgens Polygram grotendeels toe te schrijven aan het feit dat er in het eerste kwartaal weinig lucratieve muziekalbums zijn uitgebracht. “In tegenstelling tot voorgaande jaren waren er geen grote internationale releases”, aldus Polygram vanmorgen in een geschreven verklaring. “In verhouding tot de verkopen waren daarom de kosten voor marketing en opnames relatief hoog.”

Polygram, voor 75 procent in handen van Philips, heeft ook extra voorzieningen moeten treffen voor moeilijk inbare schulden en tegenvallende opbrengsten in Azië. Bij de presentatie van de jaarcijfers in februari werd daarvoor al een voorziening getroffen van 18 miljoen.

De winstwaarschuwing van Polygram is de derde in iets meer dan twee jaar. In oktober 1996 trok het bedrijf aan de bel wegens tegenvallende omstandigheden op de muziekmarkt. In december 1995 werd het gebrek aan grote klappers inpopmuziek aangevoerd als reden voor een profit warning. Analist A. Moons van ING Barings wijst erop dat de winstontwikkeling van Polygram sinds 1995 betrekkelijk vlak is. In het afgelopen jaar was er met een winstgroei van negen procent tot 787 miljoen gulden wel enig herstel. Volgens bestuursvoorzitter Alain Levy van Polygram is er geen reden voor pessimisme. Hij wijst erop dat de sterke nieuwe albums van Polygram overwegend zullen uitkomen in de tweede helft van het jaar. Levy doelt op nieuwe albums van goed verkopende artiesten als de jongensgroep Hanson en Andrea Bocelli. Moons tekent daarbij aan dat Polygram in 1997 veel sterke nieuwe albums van grote artiesten uitbracht (waaronder Bocelli, U2 en Bon Jovi). Moons vreest dat ook het succes dat Polygram in het afgelopen jaar had met lokale artiesten moeilijk te evenaren zal zijn.

“Over het gehele jaar bezien zijn de omstandigheden op de muziekmarkt geen aanleiding voor pessimisme”, aldus Polygram in de persverklaring. De internationale branche-organisaties voor muziek richten hun groeivoorspellingen op een termijn van enkele jaren. De hoop bestaat dat nieuwe markten in Latijns-Amerika en Azië compensatie kunnen bieden voor de lagere groei in Europa en de Verenigde Staten. De platenindustrie verwacht voor de komende jaren een mondiale groei van vijf procent.

Polygram heeft vanmorgen herhaald dat het filmbedrijf op weg is dit jaar “een kritische massa” te bereiken. “We zien de rest van het jaar met vertrouwen tegemoet.” Het bedrijf werkt sinds het begin van de jaren negentig aan de opbouw van een filmstudio die kan concurreren met Hollywood. De filmdivisie groeide vorig jaar naar 1,7 miljard gulden, maar noteerde op deze omzet wel een verlies van 106 miljoen gulden. In het laatse kwartaal van 1997 was Polygram succesvol met films als The Game en (met name) Bean. Klappers in de filmindustrie zijn echter nog moeilijker te voorspellen dan grote successen in de muziek.