Polygram krijgt grootste klap op dalende beurs

AMSTERDAM, 26 MAART. Polygram kreeg vanochtend de grootste klap te verwerken op de Amsterdamse effectenbeurs die na de stijgingen van de afgelopen dagen even pas op de plaats maakte. Na het middaguur was de belangrijkste beursindex AEX 9,91 punten gezakt naar 1131,34 punten.

AMSTERDAM Polygram moest vanochtend fors inleveren. De film- en muziekdochter van Philips kwam voorbeurs met een winstwaarschuwing. Polygram verwacht een fors lagere winst over het eerste kwartaal van dit jaar. Na het middaguur was de koers met acht gulden gedaald naar 98,80.

Maar niet alleen Polygram stond onder druk. Ook Fortis moest flink inleveren. Beleggers vonden de winststijging van 25 procent tot 2 miljard blijkbaar karig, want het fonds verloor vijf gulden op 125,50.

Océ werd het slachtoffer van winstnemingen. Het Limburgse kopieerconcern noteerde 293,00, een verlies van 8,90. Bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs waren de winnaars derhalve dun gezaaid. Uitgever VNU scoorde het best met een winst van 1,70 op 71,50. Branchegenoot Elsevier pakte een dubbeltje op 34,10. Ook Hoogovens, Heineken en Randstad behaalden een lichte winst.

Op de lokale markt sloegen de jaarcijfers van Delft Instruments aan. De producent van onder meer nachtkijkers en medische apparaten presenteerde een nettowinststijging van 11 procent. Het aandeel steeg negen dubbeltjes op 33,30.

De koers van de Amerikaanse dollar noteerde vanochtend nagenoeg onveranderd. In Amsterdam stond de dollar op 2,0600 gulden, tegen een slotkoers van 2,0590 gisteren.

De handel in aandelen Van der Moolen is vanochtend stilgelegd door de Commissaris van de Notering van beursbedrijf Amsterdam Exchanges. Alle transacties vanaf elf uur 's ochtends tot het moment van stillegging, rond half een, zijn teruggedraaid omdat op de beurs sprake was van ongelijkheid van informatie. De koers was voor het terugdraaien van de handel met tien gulden gestegen naar 132 gulden.

Van der Moolen had vanochtend om elf uur een persconferentie gehouden met toelichting op de jaarcijfers. Daar werd koersgevoelige informatie vrijgegeven. De marktleider in effecten- en optiebemiddeling had echter verzuimd een persbericht naar de beurs te sturen, vermoedelijk omdat het twee weken geleden de belangrijkste resultaten over 1997 (een recordnettowinst van 115 miljoen gulden, 183 procent hoger dan in 1996) al had bekend gemaakt. Directievoorzitter Van der Lugt voegde daar vanochtend echter aan toe dat Van der Moolen tot 2002 een jaarlijkse winstgroei van 20 procent verwacht. De handel in aandelen Van der Moolen is om een uur voortgezet nadat de beurs een persbericht hierover had verspreid.

NEWYORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren de dag afgesloten met verlies. De Dow Jones-index daalde met 31,64 punten tot 8872,80. Toen de obligaties omlaag gingen kwam de klad ook in de aandelenhandel.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio profiteerde van de aankondiging van een stimuleringspakket van 16 biljoen yen (253 miljard gulden) voor de Japanse economie. Hoewel de plannen nog rijkelijk vaag zijn, steeg de Nikkei-index met 322,28 punten (1,9 procent) tot 16.980,62.