Peiling: Vlaams Blok staat op flinke winst

BRUSSEL, 26 MAART. Het extreem-rechtse Vlaams Blok kan in Vlaanderen op steeds meer stemmen rekenen. Dat blijkt uit peilingen uitgevoerd in opdracht van de Waalse krant Le Soir.

Het Vlaams Blok zou met 17 procent van de stemmen zelfs de derde partij worden in de regio Vlaanderen. Bij de verkiezingen in 1995 behaalde het Blok 12 procent. Grote verliezers zouden de sociaal-democraten worden. De SP behaalt slechts 15 procent van de stemmen. In 1995 was dat nog 20 procent. De christen-democratische CVP blijft de grootste partij maar zakt van 27 naar 24 procent. De liberale VLD stijgt van 21 naar 22 procent.

Ook in de regio Wallonië zijn de sociaal-democraten de grote verliezers. De milieupartij Ecolo kan daar rekenen op verdubbeling van het aantal stemmen tot 20 procent. Tien procent van de ondervraagden zegt blanco te stemmen. Ruim 20 procent heeft nog geen keuze gemaakt. In België zijn volgend jaar federale verkiezingen. (ANP)