Orgaandonatie (1)

1Complimenten voor het informatieve en overzichtelijke 'profiel' over orgaandonatie in NRC Handelsblad van 19 maart. Onder Antwoorden op vragen staat onder het kopje 'Geen transplantatie': “Soms kunnen uitgenomen donororganen of weefsels niet voor transplantatie worden gebruikt.

Een orgaan kan bijvoorbeeld door medicijnen zijn aangetast. Ingeval voor toestemming voor donatie worden deze organen en/of weefsels voor wetenschappelijk onderzoek met betrekking op transplantatie gebruikt''.

Graag zouden wij willen benadrukken dat het wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt met organen die voor transplantatie zijn uitgenomen, maar die uiteindelijk om een of andere reden niet getransplanteerd konden worden. Uit het artikel zou ten onrechte kunnen worden opgemaakt dat organen kunnen worden uitgenomen, uitsluitend voor wetenschappelijk onderzoek, ook wanneer geen sprake van transplantatie is.

    • Dr. W.R. van Furth
    • Neurochirurg I.O
    • L.M.A. de Vries