Oproer illegale vluchtelingen in Maleisië

KUALA LUMPUR, 26 MAART. In Maleisië zijn de afgelopen nacht doden gevallen bij botsingen tussen illegale immigranten uit Indonesië en de oproerpolitie.

Een politiewoordvoerder heeft vanochtend bevestigd dat bij een opstand in een vluchtelingenkamp in Semenyih, 40 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kuala Lumpur, ten minste drie Indonesiërs en een politieagent om het leven zijn gekomen. Ook in andere vluchtelingenkampen brak oproer uit nadat de politie begon met het deporteren van immigranten uit Atjeh in vrachtwagens naar de havenplaats Lumut om ze per boot terug te sturen naar Indonesië.

De Maleisische autoriteiten, die doorgaans spreken over 'illegale aliens', hebben de media gevraagd voorlopig niet te berichten over de gebeurtenissen. Door de financiële crisis in Indonesië is de afgelopen maanden een vluchtelingenstroom op gang gekomen die zorgt voor toenemende spanningen in de regio.

Naar schatting verblijven van de 2 miljoen buitenlandse werknemers in Maleisië ongeveer 800.000 illegaal in het land, de meeste uit Indonesië. De regering heeft onlangs aangekondigd dat ze 200.000 legale buitenlandse werknemers terug wil sturen naar hun vaderland, als hun huidige werkvergunning medio augustus afloopt.

Sinds het begin van dit jaar hebben de Maleisische autoriteiten al meer dan 17.000 mensen uit Indonesië opgepakt die illegaal Maleisië waren binnengesmokkeld. Veel detentiekampen zijn vol geraakt, en de regering wil de illegale vluchtelingen nu versneld terugsturen.

De meeste illegale immigranten maken de oversteek per boot vanaf het nabij gelegen eiland Sumatra. Volgens een politiewoordvoerder zitten in de 10 vluchtelingenkampen in Maleisië ongeveer 700 illegale immigranten, afkomstig uit de Indonesische provincie Atjeh in Noord-Sumatra. Onder die groep brak een opstand uit toen de politie begon met hun terugkeeroperatie vanuit kampen in onder andere Semenyih, Malacca, Penang en Lenggeng. Uit dat laatste kamp, 60 kilometer zuidoostelijk van Kuala Lumpur, zouden afgelopen nacht 140 immigranten zijn ontsnapt, van wie er inmiddels 37 weer zijn opgepakt.

De vluchtelingen uit Atjeh vrezen repercussies van de Indonesische autoriteiten. Een woordvoerder van de Beweging Vrij Atjeh zei in Zweden informatie te hebben dat bij de rellen een twintigtal mensen zijn doodgeschoten en dat er honderden gewonden zijn gevallen.

De eerste berichten over de ongeregeldheden kwamen vanochtend van inwoners van Semenyih. Zij zeiden geweerschoten te hebben gehoord. Ze meldden ook dat verschillende gebouwen in het nabijgelegen kamp in brand stonden. Een vrouw vertelde dat ze 's ochtends om vijf uur sirenes hoorde in de omgeving van het kamp. “Ik hoorde geweerschoten. Toen ik naar buiten ging, was de politie bezig om het kamp te omsingelen.” Een zegsman van een ziekenhuis in de buurt bevestigde dat verschillende immigranten waren binnengebracht voor behandeling. (AFP, Reuters)