Opec-ministers maandag bijeen

ROTTERDAM, 26 MAART. De elf olieministers van Opec, de Organisatie van olie-exporterende landen, komen maandag in Wenen bijeen. Verwacht wordt dat ze het akkoord dat afgelopen zondag in Riad werd gesloten tussen Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela om de olieproductie te verlagen, zullen formaliseren.

Opec had niet het voortouw bij dat akkoord, maar intussen hebben wel negen van de elf lidstaten een bijdrage in de productieverlaging per 1 april toegezegd.

Mexico en nog enkele andere niet-Opec-landen doen mee omdat ook zij groot belang hebben bij herstel van de olieprijs. Het Arabische land Jemen, een relatief kleine producent die 380.000 vaten per dag op de markt brengt, beloofde gisteren een vermindering van 2 à 3 procent. Maar de Russische interim-premier Kirienko liet gisteren weten niets te voelen voor minder productie. Rusland is in volume de derde olieproducent ter wereld, na Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten.

Tot nu toe zijn productieverminderingen tot een totaal van 1,4 miljoen vaten per dag toegezegd, te weinig voor een fors prijsherstel. Volgens de Omaanse olieminister Al-Romhy moet de de productie met 3 miljoen vaten worden teruggebracht om vraag en aanbod op de wereldoliemarkt in evenwicht te brengen.

Op de termijnmarkt in Londen steeg de notering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent gisteren licht tot 14,70 dollar per vat (159 liter), 6,30 dollar beneden de richtprijs van 21 dollar die Opec hanteert.