Nieuwe radar gaat ruimte-afval karteren

OSLO, 26 MAART. De Verenigde Staten bouwen samen met Noorwegen een enorme radar die afval in de ruimte in kaart gaat brengen. Het radarstation zal in het uiterste noorden van Noorwegen worden gebouwd, vlakbij de Russische grens.

Volgens projectleider Tom Rykken is de aarde omringd door naar schatting 9.500 door mensenhand vervaardigde objecten. Meer dan 90 procent daarvan is afval: van oude, buiten gebruik gestelde satellieten tot raketten die gebruikt zijn om deze satellieten in een baan om de aarde te krijgen. “Maar er zitten ook moertjes en scherpe stukjes metaal bij. De bedoeling is dat al dit afval, of hoe je het ook wilt noemen, door de radar gevolgd zal worden”, aldus Rykken.

De hoeveelheid afval rond de aarde is sinds 1980 verdubbeld. Volgens de Noorse ruimtevaartexpert Erik Tandberg vormt dit afval een bedreiging voor zowel ruimtevaartuigen als astronauten. “De zorgen om afval in de ruimte groeien”, zegt Tandberg. “Als een dergelijk object een ruimtevaartuig raakt, kan ernstige schade ontstaan. Een klein stukje ruimte-afval kan het ruimtepak van een astronaut zwaar beschadigen. De gevolgen zijn fataal.”

Niet bekend

Noorwegen is het enige NAVO-land dat rechtstreeks grenst aan Rusland. Dichtbij de plaats waar de nieuwe radar wordt gebouwd, ligt op het Kola-schiereiland een belangrijke Russische basis. (AP)