Kritiek DNB laat Italië koud

ROME, 26 MAART. Het kritische rapport van de Nederlandsche Bank is in Italië niet meer dan een voetnoot bij het goede nieuws uit Brussel en Frankfurt. Het financiële dagblad Il Sole 24 Ore en La Stampa wijden er een apart berichtje aan, voor La Repubblica en de Corriere della Sera is het niet meer dan een alinea of een bijzin.

De bezorgdheid in Nederland is bekend en wordt voor kennisgeving aangenomen, maar wat Kohl en Chirac vinden is voor de Italianen veel belangrijker. Met instemming citeert La Stampa Eurocommissaris Silguy: “Ik ken het rapport van de Nederlandsche Bank niet, maar ik ken dat van het Emi en ik weet dat dat niet tegen de toetreding van Italië tot de Emu is.”

Hoewel minister Zalm zich hier niet geliefd heeft gemaakt en wordt beschouwd als een Italië-hater, is er nu geen kritiek. Minister van begroting Ciampi heeft gezegd dat hij dezelfde dingen wil doen die DNB nu van hem vraagt.