Hockeysters Amsterdam zijn gebaat bij praatsessies

AMSTELVEEN, 26 MAART. Drie maanden moesten de hockeysters van Amsterdam het stellen zonder de spits die dit seizoen al 22 keer raak sloeg. Gisteren was Pietie Coetzee weer van de partij in het duel tegen Kampong (2-0), maar het scheelde weinig of de Zuid-Afrikaanse had plaats moeten nemen op de bank. Zonder Coetzee begon Amsterdam na de winterstop aan een indrukwekkende reeks. En dus rees binnen de selectie de vraag wat de 19-jarige aanvalster nog zou kunnen toevoegen tijdens de play-offs, en belangrijker: ten koste van wie?

Het Nederlandse vrouwenhockey staat bekend als een tak van sport waar de onderlinge verhoudingen minstens zo belangrijk zijn als de prestaties in het veld. Record-international Carina Benninga weet daar alles van en om de sluimerende onrust binnen haar selectie in de kiem te smoren zocht de Amsterdam-coach de afgelopen dagen haar toevlucht tot een beproefd recept. “Hard werken en heel veel praten.”

Het resultaat van die fysieke en verbale arbeid werd gisteren zichtbaar en de opluchting was naderhand af te lezen van het gezicht van Benninga. In het derde en beslissende duel uit de halve finales van de play-offs ontdeed Amsterdam zich met 2-0 van de counterploeg uit Utrecht, die de reguliere competitie onlangs als vierde afsloot. De doelpunten kwamen na rust op naam van de aanvalsters Mieketine Wouters en Alexandra van der Tuin, allebei na weifelend optreden in de Kampong-defensie.

In de finale stuit Amsterdam zondag op het stugge Den Bosch, de enige ploeg die dit seizoen Amsterdam twee punten afhandig wist te maken (0-1). Het tweede duel uit de best-of-three-serie staat voor zaterdag over een week op het programma. Een dag later volgt mogelijk de derde en beslissende wedstrijd in Amstelveen.

Coetzee stond gisteren in de punt van de aanval, de plek waar ze het best tot haar recht komt. Dat ging ten koste van de wispelturige spits Wouters, met haar 29 jaar de veterane van Amsterdam. De voormalig international vervulde afgelopen weekeinde in de twee voorgaande duels met Kampong de rol van centrumspits, maar was nu door coach Benninga naar rechtsvoorpositie gedirigeerd. Geen eenvoudige beslissing, zo viel naderhand op te maken uit de woorden van Benninga. “Je doorbreekt niet zomaar even acht jaar hiërarchie in Amsterdam.”

Wouters deed na afloop laconiek over de tactische omzetting. Het bereiken van de finale stemde de doorgaans licht ontvlambare Brabantse mild in haar oordeel. “Zelfs ik begin op mijn oude dag eraan te wennen om zo nu en dan te worden doorgewisseld. Met zo'n brede selectie ontkom je daar niet aan.”

Dat Benninga uiteindelijk koos voor Coetzee als diepste spits, schreef de coach toe aan “intuïtie, gecombineerd met een aantal gesprekken met de gehele groep”. Benninga werd in haar keuze geholpen door de afwezigheid van Carole Thate. De spelverdeelster scheurde zondag de achterste kruisband van haar rechterknie en keek gisteren steunend op krukken toe hoe collega-international Julie Deiters haar taken op het middenveld waarnam.

Coetzee maakte gisteren geen grootse indruk bij haar derde optreden sinds de oefencampagne met de nationale ploeg van Zuid-Afrika. Dat was met name de verdienste van de pas 17-jarige Els Brouwer. Ogenschijnlijk moeiteloos hield de jeugdige voorstopper van Kampong haar directe tegenstandster in bedwang, al kon ze niet voorkomen dat Coetzee met een fraai backhand-schot de paal trof.

Coetzee bewees daarmee opnieuw een spits van internationale allure te zijn. Voortdurend bracht ze diepte in het spel van Amsterdam, waardoor haar collega-spitsen ruimte kregen van de Kampong-defensie. Zonder aarzelen, en uit alle standen en hoeken vuurt de 19-jarige boerendochter uit Bloemfontein op het doel - een eigenschap die slechts weinig Nederlandse hockeysters hebben. “Pietie is niet iemand die er maar een beetje bijhangt”, zei Benninga.

Coetzee geniet vooral faam als cornerspecialiste. Als een van de weinige vrouwen is de Zuid-Afrikaanse in staat de bal te pushen in plaats van te slaan. Tegen Kampong mocht Coetzee twee keer haar geluk beproeven vanaf de rand van de cirkel, maar in beide gevallen bleef succes achterwege. De overige twee corners van Amsterdam werden ingeslagen door Frederiek Grijpma, maar zij was ook niet succesvol.

Het rendement van de corner mag de Amsterdamse coach Benninga zorgen baren. In de drie duels tegen Kampong scoorde haar elftal slechts een keer uit de twintig mogelijkheden.

    • Mark Hoogstad