Hamanaka krijgt acht jaar na koperzwendel

TOKIO, 26 MAART. Voormalig koperhandelaar Yasuo Hamanaka van het handelshuis Sumitomo is vandaag tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens illegale transacties, die zijn werkgever een verlies van zo'n vijf miljard gulden hebben opgeleverd.

De rechter noemde Hamanaka's activiteiten een “extreme vorm van verraad” ten opzichte van zijn werkgever, maar leverde tevens kritiek op Sumitomo wegens gebrekkig toezicht op zijn werknemers. Hamanaka heeft de beschuldigingen tegen hem erkend. Een van de advocaten van Hamanaka leverde vandaag echter kritiek op het oordeel omdat Hamanaka uiteindelijk de schuld alleen moet dragen. Het schandaal rond Hamanaka kwam in de zomer van 1996 naar buiten. Sumitomo maakte toen bekend enorme verliezen op koperhandel te hebben geleden, maar wees direkt met de beschuldigende vinger naar zijn werknemer Hamanaka. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar de handel grotendeels plaats had, lopen nog onderzoeken naar de precieze gang van zaken rond Hamanaka's handel.