Directeur opera Covent Garden ontslagen

AMSTERDAM, 26 MAART. Mary Allen, de directeur van het Londense Royal Opera House Covent Garden, heeft gisteren gedwongen ontslag genomen. Allen, die elf maanden in functie was en weg moest wegens 'verschil van inzicht over de toekomst van Covent Garden', is dit jaar al het negende personeelslid dat wordt ontslagen.

De nieuwe bestuursvoorzitter Sir Colin Southgate, afkomstig van de platenmaatschappij EMI, wil een artistiek directeur benoemen op de plaats van Allen, die zakelijk directeur was. Ze was eerder secretaris-generaal van de Engelse Kunstraad en werd aangesteld zonder openbare sollicitatieprocedure. Sinds vorig jaar beheerst een crisis het wereldberoemde operahuis, waarvan Bernard Haitink - verleden week aan zijn hart geopereerd - muzikaal directeur is. Terwijl het theater, waar ook het Royal Ballet optreedt, nu voor meer dan 600 miljoen gulden wordt gerenoveerd en uitgebreid, is het exploitatietekort opgelopen tot 22 miljoen. Het bestuur van Covent Garden werd vorig jaar na een vernietigend parlementair rapport gedwongen af te treden. Cultuurminister Chris Smith overweegt Covent Garden samen te voegen met de English National Opera, terwijl er ook plannen zijn om het theater te privatiseren. De Britse dirigent Sir Richard Downes klaagt dat als gevolg van de bezuinigingen het artistieke peil daalt en het personeel wordt gedemoraliseerd.