Delft Instruments weer op winstspoor

Delft Instruments heeft vorig jaar de nettowinst opgevoerd met 11 procent op tot 14,3 miljoen gulden. In 1996 daalde de winst nog met 20 procent. De producent van onder meer nachtkijkers en medische apparatuur verwacht dit jaar het resultaat verder op te krikken. De verkoop van het verliesgevende Enraf-Nonius billijkt deze prognose, aldus de Delft-directie.

De fysiotherapie-divisie drukte de nettowinst in 1997 met 5 miljoen gulden. Het Delftse concern verkoopt dit onderdeel aan het Amerikaanse concern Henley Healthcare. Dit levert de producent een boekwinst op van minimaal 15 miljoen gulden.

De omzet bleef in 1997 steken op 473 miljoen gulden. De divisie Defensie en luchtvaart kreeg vorig jaar te kampen met een “drastische terugval”. Dit onderdeel leed een verlies van 6 miljoen gulden, terwijl dit vorig jaar nog een plus was van 6 miljoen. Opschorting van een aantal grote projecten was hiervan de reden. De omzet van de divisie daalde daardoor met 25 miljoen tot 21 miljoen gulden.

De medische divisie deed vorig jaar de beste zaken. Het bedrijfsresultaat steeg met 125 procent tot 29 miljoen gulden. “Substantiële” omzetgroei vond plaats in Noord-Amerika en Oost-Europa. Delft-dochter Oldelft introduceerde haar eerste digitale röntgensysteem voor borstonderzoek.

Het bedrijf profiteerde ook van de “alarmerende” toename van tuberculose waardoor de vraag naar diagnostische middelen groeide.