Claims geschikt in affaire HCS

ROTTERDAM, 26 MAART. De curatoren van het failliete automatiseringsconcern HCS Technology hebben schadeclaims tegen voormalige bestuurders, ex-commissarissen en accountant KPMG geschikt. Volgens insiders gaat het om een bedrag van meer dan tien miljoen gulden.

Door deze schikking zullen de curatoren geen rechtszaken tegen de betrokken aanspannen wegens wanbeleid en nalatige controle van de jaarrrekening van het Bossche bedrijf. Het geld wordt in de boedel gestort.

De curatoren komen met morgen met hun definitieve rapport over de oorzaken van de ondergang van HCS en de toestand van de boedel. HCS ging in het najaar van 1992 op de fles, nadat twee achtereenvolgende reddingsacties onder leiding van huisbankier ABN Amro waren mislukt. Het verlies van beleggers in HCS bedroeg vele honderden miljoenen guldens.

De curatoren wilden vanochtend desgevraagd geen commentaar geven op de inhoud van het rapport. “Wij doen geen mededelingen over het verslag. Nu niet en morgen niet”, aldus W. Bekkers, een van de drie curatoren. Ook de advocaten van diverse betrokken voormalige bestuurders en commissarissen en het accountantskantoor KPMG willen niet ingaan op de schikking. “We zullen geen enkel commentaar geven op deze zaak”, aldus een woordvoerder van de accountant van HCS.

Onduidelijk is of HCS-oprichter J. Kuijten ook een bedrag in de boedel zal storten. Hij wilde HCS in 1991 een kapitaalinjectie geven, maar hij verloor de strijd tegen drie grootaandeelhouders J. van den Nieuwenhuyzen (Begemann), E. Albada Jelgersma (Unigro) en ex-bouwondernemer L. Melchior. HCS ging in 1992 bankroet doordat de automatiseringsmarkt inzakte en twee grote buitenlandse overnames verkeerd afliepen.