Chirac en Kohl op bezoek ; Jeltsin wil met Bonn en Parijs 'trojka' vormen

MOSKOU, 26 MAART. De Russische president Jeltsin heeft vanmorgen de Duitse bondskanselier Kohl en de Franse president Chirac ontvangen voor een informele top om te komen tot een “solide trojka” van de drie landen, als tegenhanger voor de door de VS gedomineerde NAVO.

Zo ziet althans Jeltsin het doel van deze eerste in een reeks ontmoetingen van de nieuwe trojka. Kohl en Chirac zullen tijdens hun wandeling door de dennenbossen bij het presidentiële buitenverblijf Bor, een kleine vijftig kilometer buiten Moskou, uit de eerste hand kunnen vernemen waarom Jeltsin op maandag zijn hele regering heeft ontslagen. De top is vanmorgen geëindigd zonder concrete resultaten.

“Dit is een grote gebeurtenis”, zei Jeltsin vanmorgen. “We zullen het hebben over de situatie in ons land, de veiligheid in Europa en onze trojka Parijs-Bonn-Moskou.”

Kohl en Chirac zijn gisteravond van het vliegveld gehaald door de nieuwbenoemde waarnemend premier Sergej Kirijenko, hetgeen door waarnemers is opgevat als een teken dat deze 35-jarige ex-minister van Energiezaken een sterke kandidaat is voor het premierschap.

Kirijenko moet morgen bij Jeltsin komen om verslag uit te brengen over de door hem geleide kabinetsformatie.

De president wil dat er een regering komt die snel welvaartsgroei voor de gewone Russen realiseert, zonder wezenlijk van koers te veranderen. Het is niet duidelijk of Kirijenko al meteen met een lijstje kandidaat-ministers op de proppen zal komen.

De oppositie-partijen, die in de Doema een meerderheid hebben, hebben zich op voorhand uitgesproken tegen de eventuele kandidatuur van Kirijenko zelf als hoofd van de nieuwe regering. Parlementsvoorzitter Gennadi Seleznjov heeft Jeltsin gisteren na een gesprek met Kirijenko al gevraagd hem niet te nomineren “omdat Kirijenko niet ervaren genoeg is”.

Hij noemde de waarnemend premier “mysterieus'. Ook de ultra-nationalist Vladimir Zjirinovski gaf te kennen dat zijn fractie diens kandidatuur zou verwerpen: “Hij is voor ons totaal onaanvaardbaar, zowel wat betreft leeftijd, ervaring als politieke oriëntatie.” De communisten hadden Kirijenko al eerder gewogen en te licht bevonden.

Hervormers uit het oude kabinet - zoals de demissionaire vice-premier Boris Nemtsov die vrijwel zeker in de nieuwe ministersploeg terugkeert - steunen Kirijenko wel.

De Russische media hechten in elk geval grote betekenis aan Jeltsins gebaar om de onbekende politicus de welkomstceremonie voor Kohl en Chirac op het vliegveld Sjeremetjevo te laten leiden.

De drie leiders zullen ook het internationale beleid ten aanzien van Irak en Kosovo bespreken. Het is de bedoeling dat Kohl en Chirac na de lunch en de wandeling weer huiswaarts keren.

    • Frank Westerman