Chemieconcern ICI versterkt lakkendivisie

LONDEN, 26 MAART. Het Britse chemieconcern Imperial Chemical Industries (ICI) gaat zijn divisie lakken flink versterken door de aankoop van Europese activiteiten van de onderneming Williams voor 350 miljoen pond (1,2 miljard gulden). Daaronder valt de producent van het vulmiddel Alabastine in Ammerzoden.

De transactie betreft Williams' dochterbedrijf European Home Improvement, exclusief de belangen in Spanje en Portugal. ICI verwerft fabrieken in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Groot-Brittannië, en krijgt er 1250 werknemers bij. De jaaromzet bedraagt 185 miljoen pond (640 miljoen gulden). Behalve vulmiddelen gaat het vooral om producten voor houtbewerking, zoals beitsen.

De fabriek in Ammerzoden heeft 120 mensen in dienst. Er worden ook vulmiddelen onder andere merknamen dan Alabastine gemaakt voor verkoop in het buitenland. ICI is op het gebied van lakken en aanverwante producten de grootste onderneming ter wereld met een marktaandeel van ruim 5 procent. De belangrijkste concurrent is Akzo Nobel met meer dan 4 procent.(ANP)