Blozende baby van Aalbers lijdt aan benauwdheid

Het gras was stroef, de spelers hadden het benauwd en voor een zak frites moesten de toeschouwers een half uur in de rij staan. Voor het overige is het gisteren geopende Gelredome een ultramoderne voetbaltempel die zijn weerga in Nederland niet kent.

ARNHEM, 26 MAART. Dejan Curovic kreeg gisterochtend wat Joegoslavische journalisten aan de lijn die zich in zijn vaderland afvroegen of hij op tijd fit was voor de openingswedstrijd van het Gelredome. De spits van Vitesse kon ze geruststellen. Hij had er alles aan gedaan om weer in conditie te komen na een kwetsuur aan de meniscus die hem vijf weken aan de kant heeft gehouden. Iets meer moeite kostte het Curovic om zijn landgenoten uit te leggen dat het Gelredome een schuifdak heeft en een verplaatsbaar veld. “Dat geloofden ze niet. Ik heb beloofd een videoband op te sturen naar Belgrado. Voordat zo'n stadion in Joegoslavië tot de mogelijkheden behoort zijn we veertig jaar verder.”

Curovic eiste de sportieve hoofdrol op bij de opening van het Gelredome, dat gisteravond plechtig in gebruik werd genomen met de competitiewedstrijd Vitesse-NAC (4-1). In dat duel scoorde Curovic twee keer en had hij de primeur van de eerste treffer op het verplaatsbare veld, dat over een rails onder de oosttribune naar buiten kan worden geschoven. Daar kunnen de grassprieten genieten van zon, regen en wind.

Dat de mat nog wat stroef is bleek bij het tweede doelpunt van Vitesse. NAC-verdediger Broers speelde te zacht terug op zijn doelman Karelse, waarna Trustfull de bal onderschepte en in het doel tikte. Aanvoerder Kreek: “We wisten dat de bal nog niet lekker rolt op dit veld. Daar hebben wij dan ook rekening mee gehouden in de voorbereiding. Verder is het veld perfect.” In de euforie van de opening beleefde Vitesse een wervelende eerste helft. In tegenstelling tot Ajax, dat mede door het slechte veld maanden heeft moeten wennen aan de Arena, voelde het team van trainer Ten Cate zich direct thuis in dit unieke stadion.

Toch zijn er nog wat kinderziekten. Vooraf had Ten Cate besloten dat de openingswedstrijd onder gesloten dak zou worden gespeeld. Dat zou sowieso gebeurd zijn als het was gaan regenen, nu kon zijn team zich erop instellen. Al na een kwartier openbaarde zich het nadelige effect. Weliswaar speelde de wedstrijd zich af in een behaaglijke kamertemperatuur en leek het of 22 spelers een partijtje zaalvoetbal afwerkten. Maar benauwd werd het ook. Net als in de rokerige Thialfhal, waar steeds meer schaatsers klagen over hun luchtwegen. Een nog onbewezen theorie wijst zelf op een toenemend aantal astmapatiënten onder schaatsenrijders door de ijshallen. Ook de spelers van Vitesse en NAC hadden gisteravond last van zuurstofgebrek.

In de rust en voor de wedstrijd werd het dak even snel open en dicht geschoven om te 'luchten'. Toen woei er plotseling een frisse wind over de tribunes, terwijl het buiten bladstil was. De smalle kier in het dak en het verschil in temperatuur zou dat verschijnsel veroorzaken. Volgens Vitesse-voorzitter Aalbers is er geen sprake van smog in het Gelredome. “Onze dokter werkt nog aan een analyse, maar voorlopig houdt hij het op een gebrek aan wind. Als er onvoldoende ventilatie is krijgen bezwete voetballers het benauwd.”

Ten Cate trok een wat simpeler conclusie: “Als duizenden mensen op de tribunes een sigaret roken en er staan honderden frikadellen en hamburgers op het vuur, dan krijg je dit effect. Persoonlijk vind ik dat voetbal in de buitenlucht meer charme heeft. De toeschouwers mogen best wind in hun haren voelen.”

Aalbers gaat er vanuit dat de ventilatie in het Gelredome nog verbeterd kan worden. “Tussen het schuifdak en het vaste dakdeel zit een ruimte van drie meter. Daar zitten de mensen toch vrij dicht op. Met een rolluiksysteem zouden we nog meer frisse lucht naar binnen kunnen laten komen. Maar ja, dan hoor ik Orlando Trustfull die zegt: 'Dat is allemaal wel leuk voorzitter, maar die benauwdheid zou ook onze twaalfde man kunnen worden.” Vitesse moet dan regelmatig met gesloten dak trainen. Ten Cate lijkt daar geen voorstander van. Overigens schrijven de reglementen van de KNVB voor dat het dak tijdens de wedstrijd niet open of dicht mag worden geschoven.

Het gaat te ver om de nieuwe thuishaven van Vitesse louter te beoordelen op zijn kinderziekten. Het Gelredome is een ultramoderne voetbaltempel die zijn weerga in Nederland en vermoedelijk ook de rest van de wereld niet kent. Het publiek bevindt zich net als in de Engelse stadions zo dicht op het veld dat elke schreeuw van een trainer of een speler hoorbaar is op de tribune.

De luxe promenade achter de tribunes is als een foyer in een schouwburg. Helaas werkt het Gelredome net als de Arena met een eigen betaalmiddel. Dat zorgde gisteren voor veel ergernis. Een simpel 'patatje met' halen vergde gisteravond welgeteld 25 minuten. Eerst vijftien minuten in de rij voor een betaalkaart, inclusief vermoeiende discussies met mensen die voor hun beurt gingen. Vervolgens tien minuten in de rij bij een snackcorner.

De officiële opening voor 26.000 toeschouwers werd muzikaal opgeluisterd door de zangeres Jacky Brady en de zangers Tony Hadley (ex-Spandau Ballet), Marco Borsato en Lee Towers die het zingen van 'Never Walk Alone' vooral aan het publiek overliet. Hadley stapte met een afkeurend gebaar van het veld. De akoestiek van het Gelredome geeft een wat schril, blikkerig geluid. Maar het is wel aanzienlijk beter dan in de Arena, waar het geluid te veel weerkaatst. Door de intimiteit van de accommodatie kan het Gelredome moeiteloos worden omgebouwd tot een reusachtige discotheek. De loopafstanden zijn in dit multifunctionele theater zo kort mogelijk gehouden. Ook de parkeerplaatsen bevinden zich dichtbij het stadion.

Vitesse-voorzitter Karel Aalbers, de initiatiefnemer van het Gelredome, is in zijn streven naar dit stadion jarenlang als een Don Quichotte afgeschilderd. Gisteravond kreeg hij van het publiek een staande ovatie. “Vandaag is uw baby geboren”, riep hij naar de voetbalfans. “Dit stadion wordt niet alleen beroemd door de hoogstaande technologie, ook door de sfeer die u erin gaat brengen”, zei de voormalige juwelier hoopvol.

Dertig á veertig evenementen zijn er per jaar nodig om voor een verantwoorde exploitatie te zorgen. En vijftienduizend seizoenkaarten is toch wel het minimum wat Vitesse wil afzetten. Aalbers: “Voor de resterende wedstrijden van dit jaar hebben we zestienduizend passepartouts verkocht. Als Vitesse zo blijft spelen als vanavond, verwacht ik dat we voor volgend jaar zeventien à achttienduizend seizoenkaarten verkopen.”

    • Erik Oudshoorn