Bewaarders Koraal Specht in staking

ROTTERDAM, 26 MAART. De bewaarders van de Curaçaose gevangenis Koraal Specht hebben gisteren het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. Ze protesteren daarmee tegen de arrestatie van een collega, die wordt verdacht van het mishandelen van een aantal gedetineerden en openlijke geweldpleging bij een rel in het cellencomplex, op 30 december van het vorige jaar.

Op het Antilliaanse eiland Bonaire staken zeventien cipiers van het Huis van Bewaring uit solidariteit met hun collega's op Curaçao. Ook het personeel van de gevangenis Point Blanche, op Sint Maarten, zou het werk hebben neergelegd.

De bewaarder werd opgepakt na een onderzoek van de Landsrecherche. Het onderzoek begon nadat drie gevangenen waren vrijgelaten, omdat ze bleken te zijn mishandeld. Het drietal verklaarde dat het bij een eindejaarsfeestje van de cipiers ernstige klappen had gekregen. Een van de mannen had beide armen gebroken, de andere twee hadden ernstige verwondingen op de rug.

Het Tweede-Kamerlid Van Oven (PvdA) stelde naar aanleiding van de rel in januari Kamervragen. Minister Voorhoeve (Antilliaanse Zaken) antwoordde toen dat bij de rel beide armen van een gedetineerde waren gebroken en dat strafrechtelijk onderzoek was ingesteld.

Het is nog onduidelijk of er wegens de mishandelingen nog meer arrestaties onder de bewaarders volgen.