'Babybeurs' NMAX riskant

AMSTERDAM, 26 MAART. De Amsterdamse beurs voor jonge, snelgroeiende ondernemingen, NMAX, heeft mede dankzij een voorgenomen samenwerkingsverband met dezelfde markten in Frankfurt, Parijs en Brussel veel potentie maar blijft tegelijkertijd een handelsplek voor zeer risicovolle beleggingen.

Dat was de balans die gisteren door Amsterdam Exchanges werd opgemaakt na een jaar NMAX.

Op de NMAX, ook wel 'babybeurs' genoemd, staan bedrijven genoteerd die nog weinig gezonde financiële geschiedenis hebben kunnen laten zien, maar om te kunnen investeren toch een beroep doen op de kapitaalmarkt. Dat kan goed uitpakken, maar ook een drama worden. Tegenover flinke koersstijgingen van automatiseerders CSS, UCC, en melkrobotfabrikant Prolion vlak na hun introducties, staan de snelle, substantiële koersdalingen van Anatonov (versnellingsbakken) en Polydoc (automatisering). “Het is een beurs voor beleggers met lef”, zo vertaalde president-directeur G. Möller van beursbedrijf Amsterdam Exchanges gisteren op de verjaarsdagspresentatie. “Wij hopen de IBM's en Microsoft's van de volgende eeuw te kunnen verwelkomen.”Dergelijke ontpoppingen hebben zich nog niet voltrokken op Beursplein 5.

Op de NMAX hebben nu zes ondernemingen een notering. Nog voor de zomer moeten dat er twaalf zijn. Road Phone Telecom, Ring, Nedgraphics en Landis hebben zich inmiddels aangemeld. Möller had gisteren graag gemeld dat de doelstelling van vorig jaar, ten minste tien beursnoteringen, was gehaald. De werkelijkheid is anders: de NMAX is blijven steken op zes.

Möller sprak tijdens zijn toespraak over “een moeilijke start van de NMAX”. Zo uitte de gezaghebbende Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) zware kritiek, omdat de directies van Antonov, Polydoc, CSS en UCC de NMAX gebruikten voor het verzilveren van bestaand aandelenkapitaal, zonder nieuwe stukken uit te geven.

Om van het imago 'cashen-en-wegwezen' af te komen, scherpte het beursbedrijf het afgelopen jaar de toelatingseisen aan. Van de vijf ondernemingen die vorig jaar een gang naar de NMAX waagden, trok alleen melkrobottenuitvinder Prolion in juli nieuw kapitaal aan zonder stukken te herplaatsen.

De Amsterdamse effectenbeurs greep het eenjarig bestaan aan om de beurs als onderdeel van de Euro.NM, het samenwerkingsverband van NMAX met Le Nouveau Marché in Parijs, die Neuer Markt in Frankfurt en de Belgische Euro.NM te profileren. In totaal staan nu zeventig bedrijven op de gezamenlijke beurzen genoteerd die goed zijn voor een marktkapitalisatie van tien miljard dollar.