Almere presenteert zwartboek scholen

ALMERE, 26 MAART. Wethouder van onderwijs W. Woudenberg van Almere en vertegenwoordigers van plaatselijke basisscholen hebben gisteren aan staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) een zwartboek overhandigd over het nijpende tekort aan invalkrachten op de 62 openbare basisscholen in Almere. De staatssecretairs erkent de problemen, maar is niet bereid op korte termijn actie te ondernemen, aldus een van haar woordvoerders.

In het zwartboek vraagt de gemeente geld om het tekort aan invalkrachten op te lossen. Een woordvoerder van de gemeente vindt dat Netelenbos de ernst van het probleem “onderschat”. De directeuren van de Almeerse basisscholen moeten dagelijks met kunst- en vliegwerk trachten leerlingen op te vangen voor wie geen docenten beschikbaar zijn.

In het zestig pagina's tellende zwartboek staan voorbeelden van lesuitval en het verplicht naar huis sturen van leerlingen. Ouders hebben op verzoek van de scholen hun kinderen herhaaldelijk thuis gehouden. Ook hebben niet-bevoegde onderwijsassistenten en stagiaires lessen moeten overnemen.

De belangrijkste oorzaak van het tekort is de explosieve groei van de gemeente Almere. Jaarlijks komen er in Almere twee basisscholen bij. Die hebben binnen een jaar driehonderd leerlingen. Directeur D. Kranenburg van basisschool 'de Polygoon': “Per dag komen er in Almere vijf à zes kinderen bij. Daarnaast is ons personeel is jong; momenteel zijn vier vaste krachten met zwangerschapsverlof.” In Almere is geen opleiding voor docenten in het basisonderwijs. Om meer leerkrachten aan te trekken, geeft de gemeente voorrang aan docenten bij de toewijzing van huurwoningen.

Uit cijfers in het zwartboek blijkt dat er in de periode van maart 1997 tot maart 1998 ongeveer 3.200 dagen waren waarop voor de 62 Almeerse basisscholen een invaller nodig was. Die was echter niet beschikbaar. De stad wil een gemeenschappelijke 'invalpool' oprichten met daarin 25 vaste leerkrachten. De gemeente staat garant voor het salaris van de docenten in de invalpool. Voor verdere kosten doet Almere een beroep op staatssecretaris Netelenbos. In Almere wonen 128.000 mensen. De verwachting is dat de groeigemeente in 2005 180.000 inwoners zal tellen.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs: “Wij zijn ons bewust van dit probleem en proberen daar ook iets aan te doen. Het probleem speelt al langer, en niet alleen in Almere.” Het ministerie gaat in het najaar aandacht besteden aan de 'regionale knelpunten', waaronder Almere. Ook in de grote steden bestaat een groeiend tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. Volgens de woordvoerder heeft zich dit jaar twintig procent meer leerlingen aangemeld bij de lerarenopleidingen, waardoor op termijn de tekorten weer worden ingelopen.