Aanbod Justitie aan Lancée is een 'fooi'

LEEUWARDEN, 26 MAART. Politie-inspecteur R. Lancée van Schiermonnikoog heeft van de landsadvocaat een schadevergoeding aangeboden gekregen van vijftigduizend gulden. Dit bevestigt voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politie Bond (NPB) desgevraagd. Volgens Van Duijn is de 50.000 gulden die de landsadvocaat Lancee nu aanbiedt een “fooi”.

Van Duijn kreeg naar eigen zeggen dinsdag een pakketje opgestuurd zonder afzender, waaruit het aanbod van Justitie bleek. Over de geboden schadevergoeding zou niet te onderhandelen zijn. Van Duijn schreef woensdag als reactie een brief aan minister Sorgdrager waarin hij de hoogte van het bedrag “stuitend, schokkend, ongelooflijk, onbestaanbaar, onbegrijpelijk” en “beschamend” noemt.

Lancée werd in april 1996 door een arrestatieteam van zijn bed gelicht op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter Bianca. Ook zijn vrouw, dochter en haar vriend werden gearresteerd. Lancée zat twaalf dagen in voorarrest, maar ontkende. In augustus trok Bianca haar aanklacht in. Ze gaf toe het incestverhaal verzonnen te hebben.

Lancée en zijn advocaat D. van Binsbergen willen het bericht over de hoogte van de schadevergoeding bevestigen noch ontkennen. Van Binsbergen: “We hebben afgesproken niet over de onderhandelingen naar buiten te treden. Dat is niet in het belang van mijn cliënt.” Van Binsbergen onderhandelt inmiddels een half jaar met Justitie over een passende financiële regeling en met de korpsleiding van de regiopolitie Friesland over de overplaatsing van Lancée naar de vaste wal.

Lancée zegt dat er “kennelijk gelekt” is door Justitie. “Ik wil en mag niks zeggen.”