Weer wanorde in raad van Srebrenica

SREBRENICA, 25 MAART. In Srebrenica, in het oosten van Bosnië, is gisteren een nieuwe poging mislukt om de gemeenteraad bijeen te laten komen. De moslim-leden van de raad liepen weg toen hun Servische collega's het Servische volkslied aanhieven.

Srebrenica heeft sinds de verkiezingen van een half jaar geleden een gemeenteraad waarin de verdreven moslims de meerderheid bezitten - dit dankzij de bepaling dat vluchtelingen bij verkiezingen mogen stemmen voor de raad van de plaats waar ze vandaan komen. Een moslim-coalitie heeft 24 van de 45 zetels in de gemeenteraad. Eén zetel is in handen van een onafhankelijke moslims, de resterende twintig zetels worden bezet door Serviërs.

Een eerdere poging, de moslim-gemeenteraadsleden hun zetel te laten innemen, mislukte toen woedende Servische bewoners de raadsleden de stad uitjoegen. Gisteren drongen ze wel tot de raadszaal door. Maar de bijeenkomst werd onmiddellijk onderbroken toen de Servische volksvertegenwoordigers het Servische volkslied aanhieven. De moslim-raadsleden liepen weg. Pogingen van een internationale bemiddelaar om hen terug te roepen, haalden niets uit. Op de zitting van gisteren had een moslim tot burgemeester moeten worden gekozen en een Serviër tot loco-burgemeester.

De moslim-raadsleden eisten gisteren een nieuwe zitting, na voorafgaand overleg over kwesties als de toelaatbaarheid van het spelen van nationale volksliederen.

Srebrenica is een vroegere moslim-enclave in door Bosnische Serviërs beheerst gebied. De stad werd in juli 1995, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse VN-soldaten en ondanks de status van 'veilig gebied', door de Bosnische Serviërs veroverd. Duizenden moslim-mannen werden na die verovering door de Serviërs afgevoerd. Ze worden nog altijd vermist en zijn zeker vermoord.

De politie van de Bosnische federatie - met de Servische Republiek een van de twee territoriale entiteiten van Bosnië - heeft twee Bosnische Serviërs gearresteerd op beschuldiging van oorlogsmisdaden. Dragan PejiEÉc zou die hebben gepleegd in en rond Had bij Sarajevo. Hij komt niet voor op de openbare lijst van gezochte oorlogsmisdadigers van het VN-tribunaal in Den Haag. Dat is evenmin het geval bij Milomir Tepeˇs, een andere Bosnische Serviër die zaterdag werd aangehouden en die volgens de justitie in Sarajevo eveneens oorlogsmisdaden heeft gepleegd. De VN zijn over de aanhouding van Tepeˇs ingelicht. Maar daarbij is door de justitie in Sarajevo opgegeven dat hij is aangehouden wegens illegaal wapenbezit. (AP, Reuters)