Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een man die onder valse voorwendselen en onder een valse naam asiel in Nederland kreeg. Hij gaf zich uit voor een Bosnische moslim die niet wilde vechten maar blijkt nu te stelen, te helen en wordt verdacht van ontucht met minderjarige kinderen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Studio RKK. Debat tussen imam Van Bommel en bisschop Muskens over religie en mensenrechten. Tevens een gesprek met dominee Nico ter Linden over het tweede deel van zijn reeks boeken Het verhaal gaat.... en een reportage over de eerste landelijke Taizé-bijeenkomst afgelopen weekeinde in Leeuwarden waar honderden jongeren samen zongen, mediteerden en over het geloof spraken. Ned.1, 18.59-19.27u.

Wat is nou... klonen? Hoofd voortplanting Theo Kruip, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks Marijke Vos, rabbijn Raphael Evers, hoogleraar medische ethiek Inez de Beaufort, psychotherapeut Henk Hermans, hoogleraar humane genetica Gert-Jan van Ommen en Tweede-Kamerlid voor het RPF Dick Stellingwerf praten over het klonen. Ned.3, 19.57-20.32u.

Netwerk. Naar aanleiding van de opening van het Gelredome in Arnhem aandacht voor de miljoenen-business achter het gras in het nieuwe multi-functionele stadion. De grasmakers van de Heidemij worden gevolgd in hun pogingen het stadion van de ideale grasmat te voorzien. Ned.1, 20.24-20.58u.

Kaap de goede hoop. Magazine met een portret van Bert Hollander die in het Friese Oldeberkoop een rusthuis voor rundvee runt. Twee mensen vertellen hoe zij aan de kant werden gezet vanwege hun leeftijd en coördinator Carolien Smit van Move Your World - een jongerendebat over internationale samenwerking - vertelt over de manifestatie op 28 maart. Ned.3, 21.25-21.53u.

Nova. Onder meer het besluit welke landen aan de Europese Monetaire Unie gaan meedoen en een portret van Noud Wellink, president van De Nederlandsche Bank en opvolger van Wim Duisenberg. Ned.3, 22.32-23.02u.

Kwestie van kiezen. Gast is de bekende advocaat mr. P. Doedens die o.a. vertelt over mensen die hij wel en mensen die hij niet wil verdedigen. RTL5, 22.45-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Stilzwijgend contract. Over de geschiedenis van vrouwenarbeid in de afgelopen eeuw met beelden van de kroning van koningin Wilhelmina, Dolle Mina's uit de jaren zeventig, commercials en fabrieksopnamen. Ook vertellen vrouwen over hun ervaringen. Ned.3, 21.02-21.25u.

AMUSEMENT

TeeVee studio. Veronica-presentator Robert ten Brink reageert op opmerkingen van Rémi van der Elzen. Ned.1, 23.29-0.04u.

MUZIEK

Jazz 606. Sfeervol jazzmagazine vanuit de 606 Club in Chelsea gepresenteerd door de dichter Lemn Sissay. Met o.a. Claire Martin en de dichter Akure Wall. BBC2, 00.15-1.00u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de interland voetbalwedstrijd Duitsland - Brazilië in Stuttgart. Duitsl.1, 20.15-22.45u. en Eurosport, 22.30-0.30u.

KUNST

Films & Sterren. De uitzending staat geheel in het teken van de Oscar-uitreiking in Los Angeles met de winnaars en natuurlijk regisseur Mike van Diem met zijn film Karakter. Veronica, 22.05-22.35u.

Ulay: In photography. Portret van beeldend kunstenaar Uwe Laysiepen (Ulay). Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.27-23.29u.

VPRO-Laat: Stardust. Interview met Oscar-winnaar Mike van Diem in Los Angeles en een bezoek aan de filmset met art-director Jan Roelfs waar hij werkt aan een nieuwe film van Johnny Depp. Ook praten producent Marc van Warmerdam en regisseur Alex van Warmerdan over hun nieuwe film Kleine Teun en producent Ate de Jong over Hollywood en de toekomst van de Nederlandse film. Ned.3, 23.22-0.13u.

KINDERPROGRAMMA

Het klokhuis. In het slot van dit tweeluik de onthulling van het mysterie van de Egyptische mummie Sensaos. De 'medische beeldhouwer' Richard Neave geeft het 16-jarig meisje haar gezicht terug. Ned.3, 18.41-19.02u.

FILM

. Boys on the Side (Herbert Ross, 1995, VS). Zie film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.25u.

An Officer and a Gentleman (Taylor Hackford, 1982, VS). In zijn genre knappe tear jerker waarin Richard Gere zichzelf waar probeert te maken via officiersopleiding bij luchtmacht. Zijn ambitie lijkt te vloeken met liefde voor fabrieksmeisje Debra Winger. Louis Gossett jr. won Oscar voor bijrol van meedogenloze maar deugdelijke dril-sergeant. BBC1, 23.55-2.00u.

. Romanze in Moll (Helmut Käutner, 1943, Duitsand). Door het Franse 'poëtische realisme' beïnvloed, zwaarmoedig melodrama van de regisseur van Grosse Freiheit Nr. 7, vrij naar Guy de Maupassants Les bijoux. De vertwijfeling van Marianne Hoppe, die geen raad weet met haar overspelige liefde voor een musicus, beantwoordde geenszins aan het door Goebbels voorgeschreven optimisme en werd destijds met moeite vrijgegeven. Ook met Paul Dahlke, Ferdinand Marian. Duitsl.1, 1.05-2.40u., zwart-wit.

Cool Hand Luke (Stuart Rosenberg, 1967, VS). Tot twee jaar dwangarbeid veroordeelde Paul Newman dwingt dankzij standvastigheid respect af van lotgenoten in degelijke verfilming van roman van Donn Pearce. In allegorische zin zou Newman een Christus-figuur spelen. Oscar voor bijrol van George Kennedy. Duitsl.2, 1.15-3.15u., nagesynchroniseerd.

Hollandmädel (J. A. Hübler-Kahla, 1953, West-Duitsland). In Nederland gesitueerd blijspel over de rivaliteit tussen een tulpenkweker en een kaasfabrikant. Met Sonja Ziemann, Gunnar Möller, Hans Moser. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.30u., zwart-wit.