Schilderij terug naar Rusland

MOSKOU, 25 MAART. Een vroeg-negentiende-eeuws portret dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zoek raakte is door zijn huidige eigenaar, een Amerikaanse filantroop, teruggegeven aan Rusland. Dat meldde de Russische televisie gisteren.

Het portret van de architect Pyotr Basin, gemaakt door Orest Kiprensky, was in 1941 door het Russische Museum in St. Petersburg afgestaan voor een reizende tentoonstelling in de Kaukasus. Nadat de oorlog met Duitsland uitbrak werden de werken ondergebracht in een opslagruimte op de Krim. Tijdens de Duitse bezetting verdwenen de kunstwerken. Het portret kwam terecht in het Mauerbach-klooster in Oostenrijk, waar vele andere kunstwerken werden opgeborgen die aan het einde van de oorlog van de Duitsers werden geconfisqueerd. De kunstwerken uit het Mauerbach-klooster die niet geclaimd werden, werden anderhalf jaar geleden geveild. Het Russische Museum ondekte pas na de veiling dat het portret daar terecht gekomen was en spoorde de koper, Ronald Lauder, voormalig Amerikaans ambassadeur in Oostenrijk op. Hij gaf het schilderij, dat 170.000 dollar kostte, cadeau aan het museum. (AP)