Roche reserveert voor 4,2 mld dollar

BAZEL, 25 MAART. De Zwitserse farmaceutische groep Roche Holding AG heeft gisteren tot verrassing van beurskringen een speciale voorziening getroffen van 4,2 miljard dollar om met name de kosten te dekken van de overname van branchegenoot Corange voor zo'n 10 miljard dollar.

De voorziening was veel hoger dan analisten hadden verwacht. Financieel directeur Henri Meier zei dat Roche de overnamekosten normaal zou hebben 'doorberekend' aan de aandeelhouders, maar dat dit nu door de verandering in internationale accountingregels anders is afgehandeld. Hij zei dat Roche de eerste grote farmaceutische onderneming is die dit nieuwe beleid volgt. Meier verdedigde de overname van Corange - onder meer eigenaar van Boehringer Mannheim en de Amerikaanse orthopedische firma DePuy - door Roche met vuur. “Met Corange hebben wij een aantal veelbelovende producten en systemen voor verdere ontwikkeling in handen gekregen. Hun waarde is zorgvuldig vastgesteld en er is een juiste prijs voor betaald.”

Als gevolg van de speciale voorziening maakte Roche gisteren melding van een verlies van 1,4 miljard dollar (2,85 miljard gulden) over 1997. In 1996 boekte het bedrijf nog een winst van 2,7 miljard dollar. Het nettoinkomen van de groep voor speciale lasten beliep vorig jaar overigens 2,95 miljard dollar, aldus Roche in een verklaring. Dat was 10 procent meer dan in 1996.

Door de voortdurende verbetering van de resultaten stelt de Roche-directie voor het dividend per aandeel te verhogen van 52 naar 57 dollar. Bij Roche werkten eind 1997 51.643 mensen, zo'n 3.000 meer dan een jaar tevoren.

Door de overname van Corange eerder deze maand is dat aantal inmiddels gestegen tot 74.000. Maar volgens Roche zullen de komende twee tot drie jaar weer 4.000 à 5.000 banen worden geschrapt in het kader van stroomlijningsprocessen. Dat zal er onder meer toe bijdragen dat Roche op jaarbasis ongeveer 690 miljoen dollar zal kunnen besparen.

René Nordmann, analist van de Bank Sal Oppenheim in Zürich, omschreef de ontwikkelingen en cijfers bij Roche gisteren als 'zeer positief'. Verder complimenteerde hij het bedrijf met z'n 'zeer liberale interpretatie' van de internationale accountingregels die zal leiden tot verminderde toekomstige afschrijvingen.