Robeco-topman is bang voor recessie in 2000

ROTTERDAM, 25 MAART. Door de onderschatte computerproblemen als gevolg van de eeuwwisseling bestaat er 'een dikke kans' dat de economie rond het jaar 2000 in een recessie raakt. Dit zegt prof.dr. P. Korteweg, topman van de Rotterdamse vermogensbeheerder Robeco, vandaag in een gesprek met deze krant.

Korteweg vindt dat de millenniumproblematiek zwaar onderschat is. Vooral in oudere software worden de jaartallen in slechts twee cijfers genoteerd, waardoor het jaar 2000 grote problemen met zich mee kan brengen. “Niet werkende elektriciteitscentrales, vliegtuigen en belastingsystemen zouden wel eens voor een aanbodschok kunnen zorgen.”

Ook de crisis in Azië zorgt mogelijk voor een eind van de huidige economische euforie. Dat kan volgens Korteweg vooral gebeuren op het moment dat de problemen in het Verre Oosten toenemen. Momenteel is nog sprake van 'een optimaal scenario' omdat de Oost-Aziatische crisis een dreigende oververhitting van de Amerikaanse economie afremt. Zonder deze rem kan de inflatie in de Verenigde Staten oplopen en is een rentestijging onvermijdelijk. “Dan is er sprake van het eind van de economische cyclus. Zowel de beurzen als de obligatiemarkten presteren in dat geval relatief slecht”, aldus Korteweg vanochtend tijdens een presentatie van de resultaten van Robeco. Vanmorgen maakte Robeco ook bekend dat het binnen enkele weken een zeer grote overname zal doen, waardoor het distributienetwerk versterkt wordt.

Omdat de kans dat Azië een remmende werking op Amerika blijft houden hoog is, stelt Robeco 'per saldo' positief te zijn over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten. Dit optimisme wordt gedeeld door de particuliere belegger in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van Robeco, dat 65 miljard gulden van particuliere beleggers beheert.

De Rotterdamse vermogensbeheerder, inmiddels voor 50 procent in handen van de Rabobank, zag de toestroom van nieuw geld in 1997 per saldo met 2,2 miljard gulden afnemen. Volgens Korteweg komt dit onder meer omdat pensioenfondsen steeds meer zelf beleggen in het buitenland, hetgeen vroeger verboden was.

Rolinco bleef in 1997 met een rendement 18 procent ver onder de wereldindex van 34,5 procent. Het fonds Robeco deed het met een rendement van 33,3 procent veel beter.

Uit het gisteren gepresenteerde jaarverslag van Robeco blijkt dat het aandeel Nederlandse bedrijven in de portefeuille van 19 tot 14 procent is gedaald.