Radicale shi'ieten schieten acht Afghanen dood

KABUL, 25 MAART. Aanhangers van een shi'itische factie die strijd voeren tegen het streng-islamitische regime van de Talibaan in Afghanistan hebben gisteren in Mazar-i-Sharif, in het noorden van het land, ten minste acht mensen doodgeschoten. De guerrillastrijders openden het vuur op een menigte van ongeveer 2.000 inwoners van de stad die demonstreerden voor een staakt-het-vuren tussen het regeringsleger en een coalitie van tegenstanders van de Talibaan.

De Verenigde Naties hebben gisteren aangekondigd alle hulpverlening in het zuidwesten van Afghanistan op te schorten en hun staf terug te trekken. Volgens een VN-woordvoerster in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is dat een gevolg van “pesterijen”, “fysieke aanvallen” en “belemmeringen” die het VN-personeel te verduren krijgt van de zijde van de Talibaan.

Een leider van de Talibaan, Mullah Mohammad Rabbani, heeft inmiddels beloofd dat er eind zal komen aan het hinderen van VN-operaties en dat er een gezamenlijke commissie zal worden ingesteld om de problemen op te lossen. Rabbani zei ook dat er vooruitgang wordt geboekt in gesprekken met de coalitie van tegenstanders van de Talibaan over het beëindigen van de verwoestende burgeroorlog in het noorden van het land. (AP, Reuters)