Problemen hulptransport Irian

ROTTERDAM, 25 MAART. De hulpverlening die de Indonesische regering enkele maanden geleden, in samenwerking met organisaties als het Internationale Rode Kruis en het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties (WFP), op touw heeft gezet voor het door droogte getroffen Irian Jaya loopt “redelijk”. Maar logistiek blijven er grote problemen: de zeer afgelegen bergdorpen in het zuiden van de provincie zijn moeilijk te bereiken met rijst. Bovendien dreigt een tekort aan brandstof, waardoor de aanvoer door lucht in gevaar komt.

Dat zeggen hulpverleners die in het gebied werkzaam zijn. Weliswaar is de afgelopen tijd wat regen gevallen, maar door de sterk vertraagde aanplant van nieuw voedsel - met name zoete aardappelen - zullen de gevolgen van de droogte nog lang merkbaar zijn. “De schaarste zal zeker nog een half jaar aanhouden”, zegt een medewerker van de Zending Gereformeerde Gemeente, een van de particuliere hulporganisaties.

Volgens het Franse persbureau AFP zijn de afgelopen maanden duizenden mensen gestorven door ondervoeding en ziektes.

“Door de geslotenheid van het gebied is het moeilijk een totaalbeeld te krijgen. Wij zien dat in veel kampongs gebrek is aan voedsel, het rantsoen ligt op ongeveer eenderde van wat normaal is. Maar massale sterfte hebben wij niet geconstateerd”, aldus de zegsman van de Zending Gereformeerde kerken.

Afgelopen december schatte een delegatie van het Ontwikkelingsprogramma van de VN, UNDP, dat 80.000 tot 90.000 direct bedreigd worden door hongersnood.

Volgens het Internationale Rode Kruis hebben meer dan 400.000 mensen te lijden van de droogte, met name in het centrale zuiden. Journalisten krijgen doorgaans geen toestemming Irian Jaya te bezoeken. De maker van bovenstaande foto, Jaco Klamer, reisde in december door het gebied.