Mislukking van beursgang Holec achteraf succes

De Britse industriële groep Delta neemt voor 354 miljoen gulden het Hengelose elektrotechnisch concern Holec Holland over. Daarmee krijgt een mislukt beursavontuur toch nog een goede afloop. AMSTERDAM, 25 MAART. Holec's president-directeur dr. ir. G.A.A. Declercq twijfelt voor hij antwoordt. “Ben ik nu niet vreselijk blij dat onze beursgang is mislukt?”, herhaalt hij. “Op sommige vragen moet je wel ja antwoorden”, zegt hij. Even daarvoor had Declercq een bekende woordspeling maar weer eens uit de kast gehaald. De herintroductie van Holec op de Amsterdamse effectenbeurs, vorig jaar september, was “een beursafgang” geworden.

Met gevoelens van zoete wraak op de institutionele beleggers die niet wilden inschrijven op de aandelen Holec, vertelt Declercq triomfantelijk dat zijn bedrijf nu meer oplevert dan met een beursgang het geval was geweest. Delta betaalt 354 miljoen gulden in contanten voor alle aandelen en schulden. Het bedrag van 287 miljoen gulden voor het aandelenpakket komt neer op 24 gulden per aandeel. In september konden beleggers de stukken kopen voor 20 gulden. Delta neemt ook Holec's schulden (67 miljoen gulden) over en heeft toegezegd de komende twee à drie jaar ruim 72 miljoen gulden in het bedrijf te investeren. Daarmee mag Holec kleine acquisities doen.

Delta is dan ook een rijk bedrijf. Over vorig jaar boekte het een winst van 204 miljoen gulden, een een omzet van 3,09 miljard. Holec is bijna tien keer zo klein met een omzet van 350 miljoen gulden in 1997 en een nettowinst van ruim 35 miljoen gulden.

Bijna alle partijen zijn tevreden met het overnamebod van Delta omdat er weinig overlappingen in de activiteiten zitten. Het Hengelose bedrijf behoudt een grote mate van zelfstandigheid en kan haar Holec-in-One-project zorgeloos financieren en verder uitvoeren. De bouw van nieuwe fabrieken op één bedrijfslocatie in Hengelo brengt de eenheid terug in het van oudsher versplinterde bedrijf. Via een omweg krijgt Holec bovendien alsnog toegang tot de kapitaalmarkt, want Delta is beursgenoteerd.

Delta's divisie Electrical die voornamelijk laagspanningsproducten voor energiedistributie in grote gebouwen en de industrie maakt, wordt dankzij Holec versterkt met middenspanningsproducten. Holec maakt producten waarlangs stroom vanaf het hoofdverdeelstation de meterkasten van woningen binnenvloeit. Delta kan Holec ook goed gebruiken voor toegang tot de Oosteuropese en Aziatische marken. Gezamenlijk proberen ze weerstand te bieden tegen de concurrentie van de reuzen in deze sector als Siemens, ABB en Schneider.

Het personeel van Holec reageerde gisterenochtend verheugd op de mededeling van de directie. Holec's aandeelhouders UBS Capital en een drietal Britse pensioenhouders onder de naam Cinven zijn nog niet akkoord maar zullen waarschijnlijk blij zijn met de prijs die Delta wil betalen.

Begin jaren negentig had Delta ook al eens interesse getoond voor Holec dat toen onderdeel was van het Begemann-concern van Joep van den Nieuwenhuyzen. Die wilde zijn doodzieke Holec tot ongenoegen van Delta alleen in delen verkopen. De 'bedrijvendokter' zou alleen met veel geld zijn patiënt kunnen oplappen. Maar banken en beleggers draaiden de kredietkraan dicht toen Van den Nieuwenhuyzen in opspraak raakte in de HCS-affaire. Van den Nieuwenhuyzen werd vrijgesproken en Holec Holland werd zelfstandig. Na Holec's mislukte beursgang vorig jaar besloot Delta nog eens een poging te wagen. Samen met nog vijf andere buitenlandse kandidaat-kopers. Uiteindelijk bleven er twee over, waarvan alleen Delta een beursnotering had. Dat gaf de doorslag.

De voornaamste ontevredene zal ABN Amro Rothschild zijn. De bank heeft zonder succes de beursgang van Holec voorbereid. Een prijsrange van 21 tot 24 gulden per aandeel bleek nog te hoog om voldoende institutionele beleggers te lokken. Zelfs na een verlaging van de prijs met nog eens een gulden lieten kopers het afweten. Uiteindelijk dropen de banken af. Holec legde direct een schadeclaim van drie miljoen gulden neer bij ABN Amro Rothschild. Daarover wordt nu al zeven maanden geruzied. Declercq: “Over vier weken moet de deal met Delta rond zijn. Dan moeten we ook die claim hebben afgerond. Het zal wel op een compromis uitdraaien. Zo gaat dat in de zakenwereld.”

    • Sjouke Rijper