Misdaad Nedcar bewust uitgelekt

HERTEN, 25 MAART. President-directeur C. Dewulf van autofabrikant Nedcar in Born heeft het criminaliteitsprobleem in zijn organisatie dat vorige week uitlekte, bewust groot naar buiten willen brengen.

“Als je aan 400 leidinggevenden een memo stuurt, weet je dat de pers erachter komt”, zei een tevreden glimlachende Dewulf gistermiddag op de voorjaarsbijeenkomst van de Limburgse Werkgevers Vereniging in Herten.

De opzet van Dewulf om binnen en buiten de organisatie een schrikeffect teweeg te brengen, is geslaagd. De overlast die een groep werknemers binnen Nedcar veroorzaakte in de vorm van inbraak, diefstal, het dealen van drugs en zelfs mishandeling, speelde volgens de directeur al vele maanden. Er was moeilijk grip op te krijgen. “Nu het ineens op deze manier naar buiten is gekomen, merk je dat het probleem eindelijk bespreekbaar is gemaakt.”

Waar Dewulf niet zo blij mee is, is dat verschillende “deskundigen” vorige week meteen allerlei oorzaken aandroegen voor de criminaliteit bij Nedcar. Zo zou er bij de autofabrikant sprake zijn van een zeer hoge werkdruk en zou tijdelijk personeel onvoldoende gescreend worden.

Bovendien zou de betrokkenheid van het personeel bij het bedrijf te wensen overlaten. “Het is natuurlijk allemaal een beetje waar”, zegt Dewulf. Maar hij vindt het onacceptabel dat een grote groep werknemers - de bijna 2.000 uitzendkrachten die Nedcar op zijn totale personeelsbestand van 7.000 inhuurt - hierdoor ernstig is gecriminaliseerd.

De meest criminele elementen in de organisatie zijn inmiddels ontslagen, verzekert Dewulf. Hoeveel dat er zijn, wil hij niet kwijt. Maar de Belgische topmanager is ervan overtuigd dat hij binnen de kortste keren weer orde op zaken zal hebben binnen de fabriekspoorten.

Dat moet ook, maakt Dewulf duidelijk. “We hebben haast. We zijn een modern bedrijf dat bezig is met een omslag van het produceren van 100.000 auto's met 10.000 medewerkers naar 300.000 auto's met 5000 medewerkers. Dat gaat natuurlijk gepaard met groeipijnen.”

Dat dat ten koste gaat van betrokkenheid van de werknemers is volgens Dewulf niet meer dan logisch. “Lifetime employment” is echter nog altijd mogelijk, benadrukt de directeur. “Alleen de voorwaarden zijn veranderd.” (ANP)