lj vice-premier; Ultra-rechts in regering van Servië

BELGRADO, 25 MAART. In de nieuwe Servische regering heeft de socialistische partij van de Joegoslavische president Slobodan MiloviEÉc zich verbonden met de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij (SRS) van Vojislav lj.

In de nieuwe regering, die gisteren direct met 169 tegen 49 stemmen het vertrouwen van het Servische parlement kreeg, is lj een van de vice-premiers. De regering beschikt over een ruime meerderheid. De socialisten en de met hen verbonden partij van MiloviEÉc' vrouw, JUL, hebben 110 van de 250 zetels en de radicalen hebben er 82. De radicalen hebben vijftien van de 35 ministersposten.

Premier Mirko MarjanoviEÉc zei dat de nieuwe regering vastbesloten is het Albanese “terrorisme en separatisme” in Kosovo te bestrijden, en wel “met alle legale middelen”. Hij verzekerde de minderheden dat ze “kunnen profiteren van alle rechten, volgens de hoogste internationale normen”, maar dat “er nergens ter wereld een basis is voor het opdelen van het grondgebied van de staat”. De Albanezen van Kosovo werd “een open dialoog zonder voorgaande voorwaarden” aangeboden over de “beste oplossingen” op het gebied van de mensenrechten. Maar Kosovo “is een onvervreemdbaar onderdeel van Servië” en het probleem-Kosovo is een interne aangelegenheid van Servië.

Over de vorming van een nieuwe regering heeft MarjanoviEÉc een half jaar gedaan. De coalitie die uit de bus is gekomen is een zware nederlaag voor de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van de vroegere opposant Vuk DraoviEÉc, die vorig jaar de oppositiecoalitie Zajedno verliet en die graag met de jarenlang verketterde socialisten van MiloviEÉc in zee was gegaan. Zijn eisen - hij had zelf premier willen worden - waren echter te hoog. Ook de splinterpartij Nieuwe Democratie, die jarenlang met de socialisten heeft geregeerd, doet niet meer mee: ze heeft een te genuanceerd standpunt in de kwestie-Kosovo ingenomen.

lj - vorig jaar verslagen in de strijd om het Servische presidentschap - is een ultra-rechtse politicus die door de Amerikaanse regering als een fascist wordt beschouwd en die met eigen milities heeft deelgenomen aan de 'etnische zuivering' in Kroatië en Bosnië. Voor lj - bevriend met de Russische ultra-nationalist Zjirinovski - staat een Groot-Servië nog steeds hoog in het vaandel. Hij heeft tijdens de Kroatische oorlog gepleit voor napalmbombardementen op Zagreb en hij zou het liefst de 1,7 miljoen Albanezen uit Kosovo naar Albanië verdrijven. lj was aanvankelijk een bondgenoot van MiloviEÉc. Toen die zich in 1993 voor een vredesregeling in Bosnië begon te ijveren, sprak lj van “verraad” van de Servische zaak. Zijn ongecontroleerde gedrag - hij pleegt bij ruzies met een revolver te zwaaien - heeft hem diverse gevangenisstraffen opgeleverd. (Reuters, AFP, AP)