Korda mist weer kans Sampras op te volgen

ROTTERDAM, 25 MAART. De Tsjech Petr Korda en de Engelsman Greg Rusedski hebben gisteren bij het tennistoernooi in Key Biscayne hun kans verspeeld om deze week nog Pete Sampras op te volgen als de nummer één van de wereld. De als tweede geplaatste Korda verloor in de vierde ronde van de Brit Tim Henman: 6-4 en 6-4. De nummer vijf Rusedski was niet opgewassen tegen de Zweed Thomas Enqvist: 6-2 en 6-2.

Korda had aan een plaats in de halve finale genoeg gehad om Sampras te passeren als hoogst genoteerde speler op de ATP-ranglijst. Maar tegen de weer opgebloeide Henman had de 30-jarige Tsjech gisteren geen schijn van kans. Het was de derde keer dat de winnaar van de Australian Open dit jaar de mogelijkheid miste om Sampras van zijn troon te stoten. In Antwerpen en Indian Wells liet Korda eerdere kansen onbenut.

Rusedski had het toernooi van Key Biscane moeten winnen om kans te hebben Sampras op te volgen. De import-Brit met de meedogenloze opslag liet zich echter verrassen door Enqvist, de Zweed die hij vorige week in Indian Wells nog had verslagen.

Sampras, die maandag werd uitgeschakeld door de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira, verkeert al maanden in een vormcrisis en lijkt de positie van nummer één binnenkort te gaan verspelen. Sampras heeft de wereldranglijst, met een korte tussenpose, bijna vijf jaar aangevoerd. De Chileen Marcelo Rios is de enige tennisser die deze week nog aanspraak kan maken op zijn koppositie. De verliezend finalist van de Australian Open moet dan wel het toernooi in Key Biscayne winnen. Rios, vorige week winnaar van het Super 9-toernooi in Indian Wells, zette gisteren een eerste stap. In de vierde ronde versloeg de kleine Chileen met speels gemak de Kroaat Goran Ivanisevic, 6-2 en 6-3.

Bij de vrouwen bereikte de Zwitserse Martina Hingis met veel moeite de halve finales. Ze had daarvoor drie sets nodig tegen de Amerikaanse Serena Williams: 6-3, 1-6 en 7-6. In de derde set verspeelde Williams bij een 5-3 voorsprong twee matchpoints.

“Ik was knap nerveus”, zei Hingis na haar eerste confrontatie met de jongste van de zusjes Williams. Haar tegenstandster beet op de persconferentie hard van zich af. Op de vraag of ze blij was dat ze de nummer één van de wereld zo goed partij had kunnen bieden, antwoordde de 16-jarige: “Veel mensen denken dat zwarten niet kunnen tennissen, dat we alleen maar domme atleten zijn. Vandaag heeft u kunnen zien dat dat niet waar is.” Hingis speelt in de halve finale tegen Venus Williams, de oudere zus van Serena.