Kans op Amsterdams 'regenboog'-college

AMSTERDAM, 25 MAART. Het college van B en W van Amsterdam wordt waarschijnlijk van zeven naar acht wethouders uitgebreid om een coalitie van de 'paarse partijen' PvdA, VVD en D66 met GroenLinks mogelijk te maken. Deze partijen besloten gisteravond na moeizame openbare onderhandelingen verder te spreken over een programakkoord.

Door het grote verlies van D66 (van acht naar vier zetels) behoort een voortzetting van de huidige paarse coalitie vooralsnog niet tot mogelijkheden. Volgens PvdA-lijsttrekker J. van der Aa, die de onderhandelingen leidt omdat de PvdA met vijftien zetels de grootste partij is, zijn er geen grote inhoudelijke belemmeringen meer om een 'regenboog-coalitie' mogelijk te maken. GroenLinks hield in de drie openbare onderhandelingsronden aldoor de boot af, omdat de partij een voorkeur had voor een centrum-linkse coalitie samen met PvdA, D66 en CDA. De PvdA verwacht dat zo'n coalitie niet stabiel genoeg zal zijn.

GroenLinks ging gisteravond laat overstag, omdat de VVD geen blokkades opwierp. GroenLinks-lijsttrekker F. Köhler wilde van Van der Aa weten hoe of hij een zetelverdeling van drie wethouders van de PvdA, twee van de VVD, twee van GroenLinks en een van D66 voor mogelijk houdt. Van der Aa antwoordde dat eigenlijk “soberheid en slagvaardigheid” het aantal wethouders zou moeten bepalen. Maar hij zei ook in te zien dat uitbreiding de verhoudingen in een nieuw te vormen college het beste zou weergeven. Bovendien zou er volgens Van der Aa een wethouder moeten komen die zich vooral met de binnenstad gaat bezighouden.