Jospin wil snel Frans kiesstelsel hervormen

PARIJS, 25 MAART. Premier Jospin heeft snelle politieke hervormingen aangekondigd naar aanleiding van de regionale verkiezingen van vorige week zondag. Daarbij kwamen ten minste vijf politici van 'republikeins' rechts met hulp van het extreem-rechtse Front National aan de macht.

“Ik zal erop aandringen dat de regering snel komt met voorstellen om het kiessysteem te wijzigen, met als hoogste prioriteit een wijziging van de procedure bij regionale verkiezingen”, aldus Jospin. Regionale verkiezingen zijn de enige in Frankrijk die verlopen volgens het principe van evenredige vertegenwoordiging. Daardoor hebben relatief kleine partijen, zoals het Front National (FN), in de regio veel meer invloed dan in landelijke of in gemeenteraadsverkiezingen. Jospin waarschuwde dat “er geen verkiezingssysteem bestaat dat mensen kan beschermen tegen de gevaren van het extremisme en de verleiding om allianties aan te gaan”.

Intussen neemt de druk op de vijf met steun van het FN gekozen regiovoorzitters toe om af te treden, nadat president Jacques Chirac zondag in een televisietoespraak waarschuwde voor de gevaren van “racisme en xenofobie”. UDF-leider François Léotard zei gisteren na een bijeenkomst van zijn groepering, die bestaat uit verschillende kleinere conservatieve partijen, dat de vijf een week bedenktijd hebben gekregen om alsnog af te treden. In de tussentijd zijn ze geschorst. “Als ze het niet doen, zullen procedures in werking treden om hen te royeren”, aldus Léotard.

Binnen de UDF bestaat geen eensgezindheid over de te volgen strategie. Léotards partijgenoot Alain Madelin vindt niet dat de vijf regiovoorzitters moeten aftreden. Volgens Madelin zijn “links en extreem links” de werkelijke tegenstanders van de UDF. Jean-Pierre Soisson, de nieuwe regiovoorzitter in Bourgogne, heeft intussen laten weten bereid te zijn zijn voorzitterschap ter beschikking te stellen. Maar de voorzitter in Picardië, Charles Baur, voelt daar niets voor. Charles Millon, oud-minister van Defensie en met steun van het FN tot voorzitter gekozen in de regio Rhône-Alpes, zal vanmiddag een gesprek hebben met Valéry Giscard d'Estaing, oud-president en oprichter van de UDF. In een ingezonden brief in Le Figaro legt hij vanmorgen uit van mening te zijn dat hij het land het best kan dienen door aan te blijven. (Reuters, AFP)