Japan erkent weer paspoorten van Taiwan

TOKIO, 25 MAART. Japan is van plan om opnieuw Taiwanese paspoorten te erkennen. Dat heeft een woordvoerder van het Bureau voor Immigratie vanmorgen gezegd.

Sinds 1972, toen Japan de Volksrepubliek als het enige China erkende, hebben Taiwanezen speciale documenten nodig om Japan binnen te mogen. Een nieuwe wet, die al goedgekeurd is door het kabinet en dinsdag aan het parlement wordt voorgelegd, bepaalt echter dat een visumstempel in het Taiwanese paspoort voldoende is voor een verblijf in Japan.

Een woordvoerder van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vanmorgen verheugd op de Japanse bekendmaking. De regering in Taipei ziet de Japanse maatregel als een succes in haar strijd om het diplomatieke isolement van Taiwan te doorbreken. (AP)