ING Barings stopt met derivaten

LONDEN, 25 MAART. De Britse bank ING Barings, een dochteronderneming van het Nederlandse financiële concern ING, stopt met de handel in opties en termijncontracten. Die aankondiging komt anderhalve week voor de bekendmaking van de financiële resultaten van ING.

De Londense afdeling richt zich voornamelijk op financiële instrumenten in opkomende Derde Wereld-landen, een activiteit die als te kapitaalintensief wordt beschouwd. Tegenover het noodzakelijke marktonderzoek staan te weinig inkomsten. De handel in zogeheten derivaten leverde al langere tijd verlies.

De sanering bij ING Barings vloeit voort uit een strategische keuze die tot een substantiële verbetering van de financiële resultaten moet leiden. De bank wil meer nadruk leggen op het zakenbankieren in West-Europa. Dat gaat ten koste van financiële activiteiten in Azië en Zuid-Amerika. Maar een woordvoerder bestrijdt dat de bank zich op termijn volledig van deze markten wil distantiëren. Hij spreekt over het vinden van een nieuw, gezonder evenwicht.

Een woordvoerder van ING in Amsterdam zegt dat het voor de hand ligt om de derivatenhandel in Nederland te concentreren. Hij spreekt over “stroomlijning“. Het is niet efficiënt de handel in opties en termijncontracten op twee verschillende plaatsen te blijven bedrijven. Bij ING Baring verdwijnen als gevolg van de ingreep bijna 200 banen. Of de concentratie in Amsterdam tot een uitbreiding zal leiden, weet de woordvoerder niet.

Dat de samenvoeging pas nu haar beslag krijgt, komt volgens de woordvoerder omdat ING drie jaar geleden na de overname van de failliete Barings-bank wel belangrijker zaken aan het hoofd had.

Nadat speculaties van derivatenhandelaar Nick Leeson tot de ondergang van Barings hadden geleid, dienden eerst de controlesystemen binnen de bank te worden herzien om een herhaling te voorkomen. Daarna moesten de bankactiviteiten van Barings en ING in Londen worden gebundeld. Vorige maand werd de afdeling van ING Barings die zich richt op Zuid-Amerika gesaneerd.

Arjun Mathrani, de presidentdirecteur van ING Barings, sluit niet uit dat verdere reorganisaties nodig zijn om de winstgevendheid van de bank te verbeteren. Een woordvoerder van ING in Amsterdam voegt daaraan toe dat de ontwikkeling van de markten daarbij beslissend is, en dat ING Barings zelfstandig beslist welke ingrepen noodzakelijk zijn.

    • Dick Wittenberg