His Master's Voice

In NRC Handelsblad van 10 maart schrijft B.H. Postma in zijn brief over de moord op Nipper, het hondje van het grammofoonplatenbedrijf His Master's Voice, en meer speciaal over een platenhoes waarop een taps toelopende ondergrond onder Nipper een aanwijzing zou zijn van diens doodskist. Een en ander naar aanleiding van de aanklacht tegen HMV van uw redacteur Henk van Gelder in de krant van 28 februari.

Die veronderstelling van Postma moet onjuist zijn. Bij de vele honderden afbeeldingen van HMV's Nipper die afgebeeld staan in The Collectors Guide to HMV's Nipper komt er slechts één voor met een taps toelopende basis, en dat is een model van het grammofoonhondje op een pennendoos gemonteerd.

Voor wie het zeker wil weten: Nippers laatste rustplaats is in de foyer van Lloyd's Bank, 83 Clarence Street, Kingston upon Thames. Wie het aan de schilder Francis James Barrauda zelf wil vragen, deze ligt in plot N 139, Fortune Green Road Cemetery, Hampstead.

Een toegewijde Amerikaanse Nipperfan schreef het volgende gedicht, waarmee misschien over de Amerikaanse merkhouder van de grammofoon met het hondje, te weten RCA, veel gezegd is.

REQUIEM FOR LITTLE NIPPER

Farewell, Little Nipper, It's hard to believe That the time has come for you to leave. Through good years and bad you manned your post And did a job far better than most. You watched with patience and guarded with pride The RCA family who dwelt inside.

But 'You can't teach an old dog new tricks', they say So your time has come to call it a day And that voice you waited for, finally came through Only to whisper 'We no longer need you!'

- 'Old, too!'

    • Mr. D. van Vliet