Geweld jongeren in VS neemt af

WASHINGTON, 25 MAART. De schietpartij gisteren op een schoolplein in Arkansas, waarbij vier kinderen en een leraar om het leven kwamen, is de derde meervoudige moord op een school in de Verenigde Staten in zes maanden tijd. In december vorig jaar werden drie leerlingen van een middelbare school in de staat Kentucky door een medeleerling doodgeschoten tijdens een gebed. Vijf mensen raakten gewond. Twee maanden eerder schoot een 14-jarige jongen twee leerlingen dood op een school in Mississippi. De jongen had eerder zijn moeder doodgeschoten.

Volgens een onderzoek van het gezaghebbende Amerikaanse Justice Policy Institute, dat cijfers van de Amerikaanse federale politie FBI over criminaliteit op scholen heeft onderzocht, zijn de recente schietpartijen op scholen in de VS “geïsoleerde gevallen en niet de norm”. Volgens onderzoeker Vincent Schiraldi wijken de “tragische moordpartijen, die alle beschrijvingen tarten”, statistisch sterk af van de algemene tendenzen. De grote meerderheid van kinderen die in de VS gearresteerd worden hebben kleine vergrijpen op hun geweten. Slechts vijf procent van de arrestaties betrof geweldsdelicten. Het aantal moorden door jongeren was zeer gering. Van alle counties in de VS meldde 95 procent geen of hooguit één juvenile homicide. Tussen 1994 en 1996 daalde in de VS het aantal delicten dat door minderjarigen is begaan met ruim 12 procent. In de drie - landelijke - gebieden waar het afgelopen halfjaar meerdere kinderen tegelijkertijd werden doodgeschoten door andere kinderen, werd de afgelopen jaren geen enkele arrestatie gemeld van minderjarigen voor moord. In Jonesboro is het aantal geweldsdelicten onder jongeren tussen 1993 en 1996 gedaald met 39 procent.

De gouverneur van de staat Arkansas, Mike Huckabee, liet gisteren weten dat hij door de moord in Jonesboro niettemin zeer ontstemd was. “Wij moeten ons boos maken over het soort cultuur dat dit (de moorden, red.) in een jongen van 12 jaar losmaakt.”

Een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren in de Verenigde Staten is vuurwapengebruik. Volgens een studie van het Children Defense Fund werden in de VS in 1996 5.741 jongeren slachtoffer van vuurwapengebruik: 3.661 jongeren werden vermoord, 1,460 jongeren pleegde zelfmoord, 526 jongeren werden per ongeluk door een vuurwapen gedood.

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs is één op de tien scholen in de VS het toneel van geweldsdelicten. Het gaat daarbij vooral om scholen met meer dan 1.000 leerlingen in achtergestelde wijken en gebieden. Volgens de studie heeft 43 procent van de scholen nimmer geweld gemeld. Angst heeft volgens de studie het fenomeen van schoolgeweld sterk overdreven. (AP, Reuter, AFP)