Gascoigne naar Engeland; PSV praat met coach Robson over terugkeer

ROTTERDAM, 25 MAART. PSV heeft gisteren in Barcelona een sollicitatiegesprek gevoerd met voetbaltrainer Bobby Robson. De 65-jarige Engelsman is de eerste kandidaat om volgend seizoen Dick Advocaat op te volgen. Hij gaat naar het Schotse Glasgow Rangers. Robson zou bij PSV als een 'tussenpaus' moeten fungeren. De Eindhovense club hoopt op langere termijn de Belgische trainer Eric Gerets te kunnen aanstellen. Hij heeft een doorlopend contract bij Club Brugge.

Volgens manager Frank Arnesen van PSV heeft de clubleiding gisteren een “constructief en positief” gesprek gevoerd met Robson, die vervolgens een week bedenktijd heeft gevraagd. Robson was van plan zijn trainersloopbaan in zijn geboorteland af te sluiten. Bij Barcelona werd hij afgelopen zomer op een zijspoor gezet, nadat voorzitter Nez de Nederlandse trainer Van Gaal als hoofdcoach had aangesteld.

Robson is momenteel actief als hoofd scouting van Barcelona. Hij heeft deze functie als een degradatie ervaren. Vorig seizoen won Robson met Barcelona de Europa Cup 2. Het matige spel in de competitie was voor de Catalaanse clubleiding reden om Van Gaal te contracteren. Robsons contract bij Barcelona loopt komende zomer af. Hij heeft PSV beloofd snel uitsluitsel te geven over zijn toekomst.

Robson was tussen 1990 en 1992 werkzaam als trainer van PSV. Hij behaalde destijds twee landstitels, maar de prestaties in de Europese bekertoernooien vielen tegen. Daarna vertrok Robson naar Portugal, waar hij achtereenvolgens bij Sporting Lissabon en FC Porto onder contract stond. Twee jaar geleden maakte hij zijn opwachting in Barcelona. Voor zijn periode bij PSV was hij zeer succesvol als trainer van Ipswich Town en redelijk succesvol als bondscoach van het Engelse nationale elftal. De Britse international Paul Gascoigne tekent een contract voor 3,5 jaar bij eerstedivisieclub Middlesbrough. De 30-jarige middenvelder speelt nu nog bij Glasgow Rangers. Met de transfer is een bedrag van tien miljoen gulden gemoeid. Gascoigne moet in Middlesbrough meehelpen aan de vurig gewenste promotie naar de Premier League. De grootste concurrent is Nottingham Forest, de club van de Nederlandse spits Pierre van Hooijdonk.

Gascoigne moet bij zijn nieuwe werkgever alleen nog een medische test ondergaan. Dit kan een probleem opleveren, aangezien zijn gezondheid de laatste jaren te wensen overliet. Hij heeft momenteel last van een enkelblessure. Bij goedkeuring maakt Gascoigne zondag zijn debuut in de finale voor de League Cup tegen Chelsea. ADO Den Haag wordt de nieuwe beheerder van het Zuiderpark. De Haagse eerstedivisieclub kan het stadion voor de komende dertig jaar voor het symbolische bedrag van één gulden per jaar overnemen van de gemeente. ADO mag het stadion binnen vijf jaar ook voor twee miljoen gulden kopen. De gemeente Den Haag wil met het voorstel van ADO een zelfstandige onderneming maken. Met de overname van het Zuiderpark zijn alleen de gebouwen gemoeid, de grond blijft eigendom van de gemeente. Alex Pastoor vertrekt met onmiddellijke ingang van Heerenveen naar Harelbeke. De 31-jarige middenvelder tekent in België een contract voor 2,5 jaar. Pastoor speelde sinds 1995 bij Heerenveen. Daarvoor was de geboren Amsterdammer zes seizoenen actief voor Volendam. Pastoor heeft van het Heerenveense clubbestuur de toezegging dat hij als trainer bij de Friese club kan terugkeren.