Franse Assemblée enthousiast over Blair

PARIJS, 25 MAART. Een Britse premier die vloeiend Frans spreekt - dat maken Franse parlementariërs niet zo vaak mee. Vandaar dat het optreden van premier Blair in de Assemblée Nationale gisteren een groot succes was. Blairs grapjes gingen er in als koek en zijn zorgvuldig ingestudeerde complimenten aan het adres van zijn Franse gasten raakten een gevoelige snaar.

Alleen de socialistische parlementariërs moesten af en toe wat wegslikken.

Want klonk in Blairs woorden niet enige kritiek door op het ideaal van de herverdeling? Zo stond Blair - tot groot genoegen van het rechtse kamp - uitgebreid stil bij een ervaring uit zijn jonge jaren, toen hij een tijdje in de Franse hoofdstad werkte als kelner. Zijn collega's hadden hem verteld dat hij alle fooien in de kassa moest doen, maar na enige tijd deed hij de ontdekking dat hij de enige was die dat voorschrift au sérieux nam. “Dat was mijn eerste les in toegepast socialisme”, liet Blair in perfect Frans weten.

'Links' viel helemaal stil toen Blair zijn zogeheten Derde Weg tussen Thatcherisme en socialisme uiteenzette. “Wat telt is dat iets werkt. Als we die houding niet aannemen, lokt de verandering ons in de val, verlamt en verslaat zij ons. Er is geen 'rechtse' of 'linkse' politiek meer wat economisch beleid betreft. Er is alleen maar goed en slecht.” Premier Jospin keek ietwat geïrriteerd naar een partijgenoot. Zijn handen, opengevouwen op zijn bureau, gingen maar zelden omhoog om voor de Britse gast te applaudisseren.

Toch had het feest ook voor rechts één kort moment van ontluistering. Want Blair liet niet na te onderstrepen dat wat hem betreft de Anglo-Amerikaanse alliantie nog steeds springlevend is. “Sterk in Europa. Sterk met de Verenigde Staten. Dat moet ons doel zijn”, aldus de premier tot een ijzig stille Assemblée.

Maar de parlementariërs waren alleszins bereid om Blair zijn gerichtheid op Washington te vergeven. Na afloop van de rede kreeg de premier een staande ovatie van de Assemblée. “U was geweldig”, fluisterde de voorzitter, oud-premier Laurent Fabius, de hoge Britse gast in het oor.

Blair zelf zei er na afloop niet al te zwaar aan te tillen dat zijn rede beter bij 'rechts' was gevallen dan bij 'links'. “Als je applaus van beide zijden krijgt is dat een teken dat je op de goede manier politiek bedrijft”, liet de premier weten. (AP, Reuters)