Echtgenote van Papon overleden

PARIJS, 25 MAART. Het slotpleidooi en het juryberaad in de strafzaak-Papon zijn onverwachts opnieuw vertraagd. Vanmorgen werd bekend dat de 88-jarige echtgenote van Maurice Papon vannacht is overleden. De van oorlogsmisdaden verdachte oud-topambtenaar heeft Bordeaux verlaten om de begrafenis bij te wonen.

Vandaag en morgen zou Papons advocaat voor het Assisenhof in Bordeaux zijn laatste pleidooi voor vrijspraak houden, waarna Papon vrijdag zelf het woord zou nemen. Een vonnis werd vrijdagnacht verwacht. De afloop van het proces is nu naar verwachting met enkele dagen tot een week vertraagd.

Het proces, dat bijna zes maanden heeft geduurd, is gekenmerkt geweest door een aaneenschakeling van onverwachte incidenten. Eerst bleek de 87-jarige verdachte te zwak om, zoals de Franse wet voorschrijft, zijn proces als gevangene mee te maken. Hij kreeg bij uitzondering het recht buiten de zittingsuren als vrij man zijn tijd door te brengen. Na bedreigingen moest hij verschillende keren van hotel veranderen om te eindigen in een zwaar bewaakt particulier huis.

Later werd het proces verscheidene keren onderbroken wegens long- en hartziekte van Papon en door toedoen van een van de advocaten van belanghebbenden bij het proces: advocaat Arno Klarsfeld onthulde dat de president van het Hof familiebanden had met een familie van joodse slachtoffers van de deportaties die op last van de nazi-bezetters uit Bordeaux werden georganiseerd. Papon zou het op transport stellen van minstens 1.560 joden tussen '42 en '44 hebben georganiseerd. De president bleef in functie, maar werd omschreven als aangeschoten wild.

Advocaat Zaoui, die een aantal groepen van belanghebbenden vertegenwoordigt, sprak vanmorgen van “een tragedie, zelfs voor een man die wordt verdacht van misdrijven tegen de menselijkheid, maar ook een tragedie voor het proces en de nabestaanden.” Papon had eerder deze week voor het eerst een traan weggepinkt. Dat was toen een van zijn advocaten vertelde dat de verdachte tijdens zijn twee nachten in de cel aan het begin van het proces twee foto's bij zich had: één van generaal De Gaulle en één van zijn toen al verzwakte en nu overleden echtgenote Paulette.