Commercieel bureau universiteit voor 'headhunten' student

ROTTERDAM, 25 MAART. De Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft begin februari het headhunters-bedrijf 'Labeur' opgericht dat tegen betaling sollicitanten voor bedrijven werft onder studenten.

Labeur is het eerste commerciële werving- en selectiebureau dat is opgericht door een universiteit. Voor elke student die de universiteit weet te recruteren en plaatsen, ontvangt Labeur 17,5 procent van het bruto jaarsalaris van de sollicitant. Tot dusver zijn 15 studenten voorwerkgevers gerecruteerd.

De Technische Universiteit Eindhoven overweegt een dergelijk bureau op te richten - bij bedrijven is grote behoefte aan technische afgestudeerden. Andere universiteiten, zoals de Katholieke Universiteit Brabant, ontwikkelen een commerciële CV-databank die bedrijven tegen betaling kunnen raadplegen, aldus loopbaanadviseur S. Wilborts. Ruim 150 bedrijven in de regio hebben al interesse getoond voor deze databank, waar studenten alleen in terechtkomen als ze daar zelf toestemming voor geven.

De leiding van Labeur is in handen van een voormalige loopbaanadviseur voor Erasmus studenten, B. Bickes. Vrijwel alle universiteiten hebben tegenwoordig een loopbaancentrum waar studenten terecht kunnen voor loopbaanadviezen of sollicitatietrainingen. Deze centra zijn alleen voor studenten bedoeld.

Om die reden heeft de Universiteit van Amsterdam bezwaren tegen de commerciële exploitatie van contacten met studenten, zoals door het bureau Labeur. Volgens UvA-loopbaanadviseur D. Vunderink treedt Labeur op de stoel van de werkgever, omdat het bureau namens bedrijven een voorselectie maakt van studenten. Dat zou volgens hem niet de rol moeten zijn van een universiteit. Zo zou een loopbaan-advies kunnen worden gekleurd doordat de adviseur door de bril van de werkgever kijkt.

Voormalig loopbaanadviseur Bickes bestrijdt dit. Volgens hem profiteren zowel de bedrijven als studenten van de bemiddeling. “En als een student niet wil, dan houdt het op.”

Naast Bickes heeft de Erasmus één andere loopbaanadviseur voor Labeur vrijgemaakt. Ze krijgen van de universiteit drie jaar de tijd om het bestaansrecht van Labeur te bewijzen. Onduidelijk is nog of het bedrijf winst gaat maken, aldus Bickes. Hij vertrouwt er wel op dat er veel vraag is naar de dienst: diverse grote bedrijven, die zogeheten high-potientials zoeken, hebben zich al bij hem gemeld en alle studenten hebben volgens Bickes belangstelling.