Britten hoeven niet bezorgd te zijn over Irak

LONDEN/ PARIJS, 25 MAART. De Britse autoriteiten hebben gisteren hun best gedaan eerder bevestigde berichten dat Irak werkt aan een biologische aanval op - onder andere - Groot-Brittannië weer te bagatelliseren. “We moeten altijd op onze hoede zijn voor (de Iraakse president) Saddam Hussein”, zei premier Tony Blair tijdens een bezoek aan Parijs. “We blijven eeuwig waakzaam, dat is verstandig. Maar de mensen hoeven zich geen zorgen te maken.”

Eerder op de dag bevestigde de Britse regering een bericht in de massakrant The Sun dat de Britse lucht- en zeehavens in staat van paraatheid waren gebracht omdat Saddam het land wilde overspoelen met miltvuurbacteriën, verstopt in flessen drank en parfum. Onder de kop Saddams Anthrax (miltvuur) in Our Duty Frees schreef The Sun dat één theelepeltje miltvuurbacteriën voldoende was om 100 miljoen mensen te doden.

Maar later op de dag meldden regeringsbronnen, aldus de krant The Guardian, dat de maatregelen waren gebaseerd op een verouderd intern memorandum van de veiligheidsdiensten. Er was volgens deze bronnen geen informatie die erop duidde dat Irak een dergelijke terreurcampagne beraamt.

Minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw verklaarde vervolgens in het Lagerhuis dat “het juist is om verstandige maatregelen te nemen. Maar het is niet nodig om alarmistisch te zijn.” Hij zei dat een aantal landen informatie hadden ontvangen over mogelijke Iraakse dreigementen om miltvuur naar binnen te smokkelen. “Maar onze informatie is dat er geen specifieke bedreiging is voor het Verenigd Koninkrijk. Er is geen bewijs dat er feitelijk een poging is gedaan miltvuur dit land in te smokkelen. Er is ook geen bewijs dat er zo'n poging in het vooruitzicht is.”

Irak heeft de berichten als “dwaas en ongegrond” afgewezen. (Reuters, AP, AFP)