Britse protesten tegen 'Lolita'

LONDEN, 25 MAART. Britse actiegroepen hebben geprotesteerd tegen de goedkeuring door de Britse filmkeuring van de film Lolita van Adrian Lyne.

De film, gebaseerd op Vladimir Nabokovs gelijknamige roman uit 1955, mag door deze goedkeuring vanaf mei in Britse bioscopen worden vertoond. “Deze film verheerlijkt en normaliseert pedofilie”, aldus Valerie Riches van de actiegroep Family and Youth Concern. Volgens John Beyer, woordvoerder van de National Viewers' and Listeners' Association, zou de film in strijd kunnen zijn de Wet ter bescherming van het kind uit 1978, omdat titelrolspeelster Dominique Swain slechts veertien jaar was toen de film werd gemaakt. In een reactie stelt de British Board of Film Classification zich bewust te zijn van de 'wijdverspreide publieke afkeer van pedofilie', maar er vanuit te gaan dat de film niet in strijd is met Britse wetgeving. (Reuters)