Bloedbad op school in Arkansas

JONESBORO, 25 MAART. In de Amerikaanse staat Arkansas hebben twee jongens van 11 en 13 jaar gisteren vier schoolkinderen en een leraar doodgeschoten. Elf andere kinderen en een leraar raakten gewond in de kogelregen die de twee jongens op de school afvuurden vanuit een nabijgelegen bos. De jongens hadden zich achter bomen verschanst met twee geweren en enkele handvuurwapens. Ze gingen gekleed in camouflagepakken en droegen petten die in Arkansas veel gedragen worden door jagers. Jonesboro is een landelijk gelegen plaats met 46.000 inwoners. De school heeft 250 leerlingen.

Kort voordat zij het vuur openden op de schoolkinderen had een derde jongen in de school het brandalarm aangezet. Daardoor stroomden in een hoog tempo de klassen leeg op het schoolplein, waar de kinderen vervolgens werden beschoten. “Ik dacht dat ik vuurwerk hoorde totdat ik een lerares met een schotwond in de borst op de grond zag liggen”, vertelde een jongen die terug de school invluchtte.

De gedode kinderen zijn allen meisjes van 11 en 12 jaar. Een van de meisjes overleed ter plekke, de anderen in het ziekenhuis. De lerares die dodelijk werd getroffen overleed op weg naar het ziekenhuis. Volgens een chauffeur van een ambulance lag het schoolplein bezaaid met lichamen toen hij kort na de beschieting arriveerde. “Ze waren allemaal neergeschoten.”

De schutters renden de bossen in nadat ze ongeveer 30 schoten hadden gelost. Na een korte achtervolging werden ze door politieagenten opgepakt. Beide jongens boden bij hun arrestatie geen verzet. Volgens de politie renden ze in de richting van een bestelwagen, waar nog meer wapens werden aangetroffen. De politie kon nog niet zeggen of deze vondst verband houdt met de schietpartij.

De daders stonden in de school bekend als probleemjongens. Volgens een leerling hadden zij aangekondigd medeleerlingen te zullen doodschieten. Volgens een andere leerling had het vriendinnetje van de oudste dader het kortgeleden 'uitgemaakt'. Een officier van justitie onderzoekt of de jongens als volwassen misdadigers strafrechtelijk kunnen worden vervolgd, in plaats van de in Arkansas gebruikelijke voorgeleiding voor de kinderrechter wanneer minderjarigen de wet overtreden. De Amerikaanse president Clinton, op reis in Afrika, liet gisteren weten dat “wellicht nooit goed begrepen” zal worden waarom de jongens op de school het vuur openden. Hij zei de minister van Justitie opdracht te geven geweld op scholen te onderzoeken. De wetgeving in Arkansas verbiedt jongeren tot 21 jaar niet om geweren in het bezit te hebben. Handvuurwapens echter zijn voor jongeren verboden.