Benzineprijzen toch omhoog met olieprijs

ROTTERDAM, 25 MAART. Opvallend snel na de forse prijsstijging van ruwe olie heeft Shell de adviesprijzen voor benzine verhoogd. Experts dachten dat een prijsstijging zou uitblijven ondanks de aankondiging van negen landen, afgelopen weekeinde, om de olieproductie te beperken.

Volgens de deskundigen zal die beperking uiteindelijk wel meevallen. Volgens een woordvoerder van Shell is het logisch dat de benzineprijzen vanaf morgen met 3 cent omhoog gaan. Het olieconcern berekent die prijs naar aanleiding van de brandstofprijs die op de internationale markt tot stand komt. Gisteren steeg die zogenaamde Platt-prijs voor een ton olie aanvankelijk met 17 dollar. Later op de dag bedroeg de toename nog zo'n 14 dollar. “Voor Shell is dit een zodanige stijging dat wij die als kapstok hebben gebruikt voor de benzineprijs”, aldus de woordvoerder.

De Consumentenbond kan de huidige verhoging van de benzineprijs moeilijk beoordelen. Wel herinnert een woordvoerder eraan dat het in het verleden meestal twee maanden duurde voordat een verhoging van de ruwe-olieprijs doorsijpelde in de benzineprijs. De internationale benzineprijs wordt slechts voor een deel bepaald door de prijs van de grondstof (ruwe olie). Shell benadrukt altijd dat als de olieprijs van raffinaderijen met 10 procent stijgt, dat de benzineprijs slechts met 1 procent omhoog stuwt. Vraag en aanbod bepalen een veel groter deel van die prijs.

Een woordvoerder van de vereniging voor witte pompen Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche (NOVE), die ook de prijzen met 3 cent verhoogde, zegt nog wel even getwijfeld te hebben over de hogere adviesprijs. “Maar de toename was toch fors, het leek even op de Koeweitcrisis”, zegt hij. Ten tijde van de Golfoorlog gingen de Platt-prijzen in een keer echter met zo'n 30 dollar omhoog. (ANP)